Буџет ФБиХ у дефициту, а не у суфициту како је приказано

САРАЈЕВО │ Прошлу годину буџет Федерације БиХ завршио је у дефициту од око два милиона КМ, а не у суфициту од 84,9 милиона КМ, како је било приказано, пише „Дневни аваз“.

Исти извор наводи да су ревизори указали да се исказани финансијски резултат не може потврдити за најмање 86,6 милиона КМ.

„Око 199 милиона КМ коштале су плате и накнаде запослених из 61 институције које се финансирају из федералног буџета, а за политичке странке и коалиције у прошлој години је издвојено 3,6 милиона КМ“, наводи се у тексту.

Буџетски корисници стварали су обавезе веће него што су им била одобрена средства, па су зато вршене прерасподјеле средстава, а и текућа резерва није трошена за хитне и непредвиђене случајеве, како је прописано.

Дајући мишљење с резервом за извршење буџета ФБиХ у прошлој години, Канцеларија за ревизију институција указала је да је било пропуста при реализацији трансфера, као и јавних набавки.

У појединим министарствима наставило се с праксом пријема радника који не испуњавају посебне услове у дијелу радног стажа и потребног искуства, стручности и знања за одређене послове, наводи се у извјештају, преноси „Аваз“.

СРНА