Бутулија: Дуговања угрожавају јавно здравство

ТРЕБИЊЕ │ Велика дуговања пријете да уруше здравствени систем Републике Српске, упозорио је данас на прес конференцији у Требињу посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Бранко Бутулија.

„Фонд здравства Републике Српске дужан је око 450 милиона КМ, док је дуг здравствених  установа око 700 милиона КМ. Значи, укупан дуг овог сектора прелази 1,1 милијарду КМ, што је толико велики износ да је и једини у Републици Српској – постављали би питање како изаћи из тога дуга“, казао је Бутулија.

Бутулија сматра да се и здравствени радници и грађани као корисници услуга морају ангажованије борити за рјешења кризе јавног здравства, те да су овом сектору потребне реформе, при чему тежиште мора бити на струци.

„Урушавањем јавног здравства као посљедица иде и отварање приватних болница, које потписују уговоре са фондом и гдје завршава љекарски кадар из наших здравствених установа“, упозорио је народни посланик.

Бутулија је оцијенио да у требињској Болници у којој је запослен као љекар тренутно нема озиљнијих проблема.

„Менаџери се боре колико могу, али не могу довољно јер новца нема а финансијско пословање ових установа диктира фонд“, казао је Бутулија.

Радио Требиње