Časni i herojski put Nevesinjske brigade

nev brigada 2

NEVESINJE │Parastosom poginulim borcima, polaganjem cvijeća i druženjem bivših saboraca danas je u Nevesinju  obilježen Dan Nevesinjske brigade. Ova vojna formacija formirana prije 24 godine tokom rata stekla veliki ugled i bila garant slobode i opstanka srpskog naroda u Hercegovini.

U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služen je parastos poginulim borcima, a nakon toga su u Spomen sobi upaljene svijeće.Kod Centralnog spomen obilježja boraca Hercegovine na Gvozdu delegacije opštinskih boračkih organizacija Nevesinje, Gacko, Trebinje i Bileća, Ratnih veterana i opština Nevesinje i Istočni Mostar položile su cvijeće.

U ime Republičke i Opštinske boračke organizacije prisutne su pozdravili  Vojin Gušić i Obrad Grahovac. Oni su pozvali sve bivše saborce, ali i predstavnike vlasti  da pokažu jedinstvo oko najvažnijih pitanja koja se tiču srpskog naroda i Republike Srpske. Naglašavaju da je to obaveza prema onima koji su dali svoje živote za slobodu sadašnje generacije.

Prisjećajući se 16. juna 1992. godine načelnik opštine Momčilo Šiljegović je istakao  ulogu ratnog komandanta Novice Gušića koji je uspio da zaustavi povlačenje iz Mostara, organizuje jedinice i uspostavi front.

– Svaki put kada obilježavamo ovaj datum treba da se prisjetimo hrabrosti pripadnika Nevesinjske brigade i ukažemo počast svima koji su dali živote boreći se za Republiku Srpsku – istakao je Šiljegović.

Bivši saborci sa puno emocija prisjećali su se tih sudbonosnih ratnih dana. Teškoće su zaboravili, ali ih i danas bole pokušaji omalovažavanja njihove borbe.

U kratkom podjećanju na ratne devedesete bivši komandant Nevesinjske brigade pukovnik Ranko Prodanović naglasio je da je ova vojna formacija imala slavan ratni put i da je  prva u Republici Srpskoj odlikovana najvećim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića. On je dodao da za čitav tok rata ova vojna formacija nije izgubila nijedan pedalj svoje teritorije.

Zoran Čampara, demobilisani major Vojske RS, sa još četiri brata stao  je u odbranu svojih ognjišta kao pripadnik Nevesinjske brigade. Kaže da je ponošan što je bio pripadnik ove vojne formcije koja je nikla iz naroda i koja je učestvovala u svim važnijim vojnim operacijama koje su vođene na prostoru Republike Srpske.

Nevesinjska brigada je držala borbenu liniju dugu preko 100 kilometara. Na časnom i herojskom putu palo je 476 njenih pripadnika i preko hiljadu je  ranjeno. Niko od boraca i oficira Nevesinjske brigade nije optužen ni za jedan ratni zločin.

Radio Nevesinje