Чекају нас тропске ноћи

vrucine sunce temperatura
БАЊАЛУКА │ Већ наредног викенда у Републици Српској могуће је да дневна температура буде изнад 40 стпени Целзијусових, а могуће су и тропске ноћи, рекао је Срни дежурни у Хидрометеоролошком заводу Српске Игор Ковачић.

Ковачић је навео да наредни дани доносе веома топло и вруће вријеме, да ће температуре расти, па ће се са сутрашњих до 37, за викенд температура попети на 39, понегдје и 40 степени Целзијусових.

„Температура изнад 40 није толико честа, али се дешавало. Посебно ће у недјељу, 19. јула, бити вруће када је могуће да се превазиђу и неки рекорди у температури“, истакао је Ковачић.

Он је најавио да ће почетком сљедеће седмице понегдје бити локалних пљускова и грмљавине, првобитно на крајњем истоку и у Херцеговини, а потом и на западу и југозападу Крајине.

Иако ће почетком сљедеће седмице бити колебања у температури, у Републици Српској остаће топао и врућ период, те од сриједе, 22. јула, поново раст температуре.

„Расхлађење очекујемо тек крајем мјесеца када ће бити чешћа појава нестабилности, грмљавинских процеса, могуће и локалних непогода“, истакао је Ковачић.

Он је навео да ће у овом периоду бити висока темперетура у већем дијелу Европе, која већ сада трпе посљедице топлотног таласа који ју је захватио између 28. јуна и 7. јула па је температура била и до седам степени изнад просјека.

Ковачић је нагласио да је извјесно да ће статистика за јул показати температуру изнад просјека, јер има тај тренд.

Он је упозорио на сушу, с обзиром да је количина падавина знатно испод просјека, чак 80 одсто од нормалних вриједности падавина за ово доба године.

Упозорења се односе и на велики степен УВ зрачења, као и на опасност од пожара, посебно у Херцеговини.

Ковачић је препоручио да се у централном дијелу дана не излази, али, ако је излазак неопходан, онда увијек неопходно носити воду са собом.

Током протекла два мјесеца десила су се два од десет највећих и најсмртоноснијих топлотних таласа у скоријој историји планете – у Карачију, највећем граду Пакистана, број умрлих од топлотног таласа у јуну достигао је 1.250, а у Индији је топлотни талас у мају однио око 2.500 живота.
Срна