Чеси одлучују – Земан или Драхош

ПРАГ I У Чешкој се данас завршава други круг предсједничких избора, у којем снаге одмјеравају актуелни предсједник Милош Земан (73) и Јиржи Драхош (68).

Земан се залаже за ближе односе са Русијом и Кином, док је Драхош наклоњен ЕУ.

Многи на изборе гледају као на референдум на којем се грађани изјашњавају о Земану, бившем премијеру лијевог центра који је направио оштар заокрет ка десно, преноси Ројтерс.

Земан је, у првом кругу гласања прије двије недјеље, освојио највише гласова, али недовољно да би избјегао други круг.

Актуелни предсједник је фаворит, истиче АП, уз напомену да испитивања јавног мњења показују да ће трка бити тијесна током дводневног гласања које је почело јуче.

Према Уставу Чешке, предсједник бира премијера послије општих избора.

Чешка влада предвођена Андрејем Бабишем поднијела је оставку у сриједу пошто јој је изгласано неповјерење, али је Земан одмах затражио од Бабиша да опет покуша да формира владу.

Земан је изјавио да чак и ако изгуби на изборима, он ће Бабиша поставити на мјесто премијера прије него што му истекне предсједнички мандат, 8. марта.

У чешке изборе умијешао се и „југословенски прашки ђак“ Емир Кустурица – препоручује им Земана.

„Чеси су мудар народ који ће гласати за човјека који је открио једну од највећих истина у вези с Истоком. Када велика компанија, трансконтинентална дође у Чешку или у Србију, довезе технологије али све што се уради више одлази од чешког народа. То је економска неправда коју је Земан видио. И види то исправно. Кад год сам га гледао, мислим исто о данашњем свијету“, казао је Кустурица у видео разговору који у Чешкој објављује алтернативни портал Парламентњи листи.

Кустурица је казао да иако су многи људи глупи, некако се на изборима одлуче ипак како треба и поручио да је он Чех да би гласао за Земана.

Земан се као премијер на челу мањинске социјалдемократске владе од 1998. до 2002. године дистанцирао се од тзв. чешког модела – ваучерске приватизације, чешким капиталом, коју је означио за крађу стољећа. Земан као премијер убрзано је кренуо у отварање тржишта и класичну приватизацију чешке привреде страним стратешким партнерима, прије свега у банкарском сектору, али и у гасној и петрохемијској индустрији и електроенергетици и телекомуникацијама.

Незавнични резултати избора могли би да буду познати већ данас поподне.
Танјуг