Češki potpukovnik: Vraćam ordenje zločinačkoj NATO alijansi

ceski potpukovnik
PRAG | Bivši češki vojni lekar, potpukovnik Marek Obrtel, koji je služio na Kosovu, u BiH i Avganistanu, i nekoliko puta odlikovan, zatražio je u otvorenom pismu ministru odbrane Martinu Stropnickom da mu se ordenje – oduzme. U obrazloženju navodi da se na to odlučio kada je shvatio da je NATO zločinačka organizacija.
Češko ministarstvo odbrane je saopštilo da ordenje Obrtelu ne može da oduzme, već da on treba da ga – vrati, „o čemu će mu izdati pismenu potvrdu“.
Odričem se ratnih odlikovanja – Direktan impuls da ovo uradim jeste trenutna politička situacija u svetu.
Ovim gestom Obrtel, kako navodi, želi da izrazi neslaganje sa politikom SAD prema Rusiji i zemljama Evropske unije, kao i posledicama te politike. Ogorčen je, navodi, zbog dezinformacija i informativnog embarga na Zapadu kada se radi o ključnim pitanjima vezanim za trenutnu geopolitičku i vojnu situaciju u svetu. One koji to čine smatra krivim što može doći do globalnog konflikta SAD i Rusije, a pre svega na teritoriji Evrope.
Ako ordenje ne mogu da mi oduzmu, onda ću ga Ministarstvu poslati u kutiji. Ja ga, prosto, ne želim! – poručio je Obrtel.
U misijama NATO-a odlikovan je četiri puta. Vodio je 11. poljsku bolnicu u Avganistanu i bio u misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.
Obraćajući se svom ministru odbrane Obrtel, između ostalog, u otvorenom pismu ističe:
Ratna odlikovanja vraćam jer se duboko stidim što sam služio zločinačkoj organizaciji kakva je NATO sa SAD na čelu. Ovim činom želim da izrazim i apsolutno neslaganje sa politikom SAD prema Rusiji, zemljama EU i svom slobodnim i suverenim zemljama sveta sada i u prošlosti, a pre svega sa posledicama te politike.
Zatim Obrtel navodi detalje iz svoje karijere:
– Završio sam Vojnu lekarsku akademiju i postao vojni lekar sa diplomom Karlovog univerziteta u Pragu, potpukovnik sam Armije Češke Republike, sada u rezervi, i tokom službe sam obavljao neke od najviših dužnosti u našoj armiji kada je zdravstvo u pitanju. Među najznačajnije spada vođenje kontingenta Armije Češke Republike u Avganistanu i dužnost načelnika 11. poljske bolnice u toj zemlji… Tokom karijere sam se, u okviru vojnih operacija, upoznao i sa dešavanjima u Bosni i Hercegovini i drugim delovima bivše Jugoslavije, ali pre svega na Kosovu… Baš tamo u meni se rodila sumnja da put kojim idemo (učešće u vojnim operacijama pod vođstvom NATO) nije ispravan…
Objašnjava i zašto je doneo odluku o vraćanju ordenja:
Slaba uteha da mi je kao lekaru misija da pomažem bolesnima, ranjenima i svima koji su konfliktom pogođeni, nekoliko godina me je sprečavala da u punoj meri shvatim da je to što radi NATO, a pre svega SAD, u mnogim zemljama sveta puka opijenost moći i, pre svega, namerno izazivanje konflikata i imperijalistička politika koja ne zna za granice… Gde god da sam se našao u svetu, nisam izbegavao kontakt sa lokalnim stanovništvom, radilo se o pružanju medicinske pomoći ili, jednostavno, o razgovoru prilikom slučajnih susreta ili uzajamnih poseta. Tako da nisam bio upućen samo na informativne izvore bliske NATO-u, već sam bio u mogućnosti da analiziram situaciju iz svih uglova.
A prelomilo je ono što je doživeo na našim prostorima:
U zemljama bivše Jugoslavije sam imao tu prednost da sam brzo savladao lokalni jezik dovoljno dobro da bih vodio osnovnu komunikaciju. To mi je dalo mogućnost da shvatim besmisao onoga što radi NATO, a pre svega SAD, u okviru čitavog niza veštački izazvanih sukoba sa ciljem destabilizacije zemalja koje nisu htele da budu poslušne lutke i vazali SAD. Deo te mašinerije sam, nažalost, bio i ja.

UKRAJINA I AMERIČKI IMEPRIJALIZAM
Nije, navodi u pismu potpukovnik Obrtel, spreman da bude poslat u još jedan rat koji je, kaže, proizveo američki imperijalizam – na istok Ukrajine:
– U tom konfliktu radi se o nečem potpuno drugom nego što je odbrana ljudskih prava i sloboda, u ime kojih je Amerika već uništila toliko zemalja… Čovek ne mora biti stručnjak iz politikologije ili sociologije da bi shvatio ko je tu agresor i zašto, a ko se brani. Za to je dovoljan zdrav razum, malo inteligencije i sposobnost da se vesti iz raznih izvora povezuju u smisleni kontekst. Ja sam to učinio i zato ne mogu i neću dalje da nosim ratna odlikovanja iz operacija NATO. Na levoj strani moje oficirske uniforme nema mesta za njih sve dok Sjedinjene Američke Države i njima slični vode NATO.
Večernje novosti