Четири деценије се крили у џунгли не знајући да је рат окончан

a473d5cb9292599b6ae885d588ea6008

ХАНОЈ I Преживевши страховито бомбардовање у ком је погинуло цело њихово село, Вијетнамци Хо Ван Тан и Хо Ван Ланг крили су се у џунгли више од 40 година убеђени да рат и даље траје и да је опасно приближавати се људским насеобинама.

Отац и син су пронађени 2013. године, а протеклих четири деценије живели су у малој кући у забаченом округу Тај Тра у области Кванг Нгај.

Отац Хо Ван Тан служио је у северновијетнамског војсци, а 1972. године америчлко ваздухопловство бомбардовало је његово село, убивши његову жену и двоје деце. Тада је одлучио да побегне са јединим преосталим дететом у шуму.

Нико их није видео 41 годину!

Током свих година избегавали су контакт са људима и живели у врло малој колиби, правећи потребна оруђа, сакупљајући храну, али и ловећи по џунгли.

Коначно, после више од четири деценије у џунгли, приметио их је један сакупљач и пријавио властима. Пронађен је њихов далеки рођак, који их је убедио да се врате у цивилизацију и објаснио им да је рат готов.

У почетку нису желели да се врате, верујући да рат траје, али је отац морао код лекара (85 година), што их је приморало да напусте џунглу.

Јели су воће, поврће, мед и припремали месо, укључујући слепе мишеве, птице, жабе, гуштере, мајмуне, пацове, змије и рибу.

Наредне три године провели су у селу, навикавајући се на цивилизацију. Тек се скоро за њих прочуло ван Вијетнама, а Алваро Керезо, директор туристичке компаније из Хонгконга, убедио је сина да одведе екипу и покаже им како су живели.

РТС