Четири гена која су потребна да догурате до стоте

starost

Истраживање је открило кључне гене који одређују темпо старења – ген АБО, који се односи на врсту крвне групе, ген ЦДКН2Б, изузетно важан за диобу ћелија, ген АПОЕ, који упућује на склоност ка Алцајмеру, као и ген СХ2Б3, који код воћних мушица, али и људи, може да продужи живот.

Стручњаци са Универзитета Стенфорд издвојили су велику групу од 800 стогодишњака и 5.400 деведесетогодишњака и потражили гене који би могли бити кључ њиховог здравља и дуговечности.

Научници истичу да је за дуговечност прилично важна генетска компонента и покушавају да открију тајну зашто неки људи старе спорије у односу на остатак становништва.

У оквиру истраживања, развили су посебну статистичку методу коју су назвали „игвас“. Она подразумијева коришћење информација о болестима у вези са старењем, регистрованим у великим студијама.

На почетку студије научници су потврдили претпоставку да постоји велико преклапање између гена који се односе на болести старијих и гена повезаних са екстремно дугим животом.

Снага утицаја четири гена анализирана је касније у посебној студији спроведеној на узорку од 1.000 стогодишњака.

На основу оба истраживања, тим са Стенфорда закључио је да посебни гени у великој мери одлучују о трајању живота, као и о томе хоће ли особа у неком добу развити одређене болести.

Научници тврде да је код свих људи 20 одсто дуговечности повезано са генима, а код особа које живе екстремно дуго – тај проценат је и већи.

Људи са геном АБО ређе оболијевају од срчаних болести, које су један од главних узрока смрти у развијеним земљама.

Они који имају ген ЦДКН2Б спорије старе, а он има битну улогу у борби против рака који се јавља када функционисање ћелија постане абнормално. У таквим случајевима он има потенцијал да спасава животе.

Научна студија показује да су људима потребна сва четири гена да би остали здрави чак и у дубокој старости.
Срна