Четири Литванца осумњичена да су оштетили „Алумину“ за милионе

БАЊАЛУКА │ Четири Литванца против којих је МУП Републике Српске поднио Извјештај о почињеним кривичним дјелима злоупотребе у зворничкој „Алумини“ су Миндаугас Казакевичиус, Виргиниус Вајега, Мартинас Угианскис и Гиедриус Григалиус, сазнаје Срна незванично.

Управа криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске извјештај је поднијела Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминалитета Републичког тужилаштва.

Миндаугас Казакевичиус и Гиедриус Григалиус су осумњичени да су починили кривично дјело злоупотреба овлаштења у привреди, а Виргиниус Вајега и Мартинас Угианскис се сумњиче за за несавјесан рад у служби.

У саопштењу из МУП-а наводи се да је кривично дјело извршено тако што је М.К. као одговорно лице Фабрике глинице „Бирач“ Зворник у периоду од 2010. до 2014. године са рачуна „Алумине“ у више наврата без правног основа одобрио исплату од укупно 26.057.652 КМ за два правна лица.

У саопштењу се наводи да је Г.Г. као одговорно лице у „Алумини“ без правног основа одобрио исплату од 165.000 америчких долара правном лицу из Колорада (САД).

Лица В.В и М.У. као одговорна лица за радње надзора и контроле законитости пословања предузећа у Фабрици глинице „Бирач“ пропустила су дужно чињење и омогућила незаконито поступање лица М.К. и Г.Г.

На тај начин пријављена лица су за више правних лица прибавила противправну имовинску корист у укупном износу од 26.881.589 КМ и 165.000 долара, за колико су оштетили „Алумину“.

Срна