ČETIRI TREBINJCA NA „KAROTRCU“ U HERCEG NOVOM: Hoće da organizuju trku karića i u našem gradu (pogledajte VIDEO)

Na drugoj trci karića „Karotrc“, koja je proteklog vikenda održana u Herceg Novom, nastupila su i četiri Trebinjca: Živko Drapić, Dušan Toholj, Srđan Sušić i Miloš Milošević.

Na stazi dužine 700 metara, od centra Novog do Škvera, svoje umijeće u upravljanju karićem ove godine pokazalo je oko 100 vozača i 54 ekipe iz nekoliko gradova regiona, a takmičili su se u tri kategorije – jednosjed, dvosjed i trosjed.

Jedini naš sugrađanin među dobitnicima priznanja bio je Miloš Milošević, koji je ponovio prošlogodišnji „uspjeh“ osvojivši – opet posljednje mjesto, pa je nagrađen lenjom pitom i igračkom kornjače.

„Nagrade su mi bile privlačne pa sam se potrudio da ovaj sportski rezultat ostvarim i ove godine“, kaže Miloš, koji je sa svojim kolegom po kariću Dušanom Toholjem bio gost Darka Kurtovića u jutarnjem programa Radio Trebinja.

Živko Drapić trku je završio na 6. poziciji i bio najuspješniji među Trebinjcima, Srđan Sušić bio je petnaestak mjesta iza, a Dušan Toholj – trideset prvi.

„Tek sam desetak-petnaest dana prije osposobio karić i nisam trku doživio takmičarski. Bilo mi je važno da učestvujem. I stvarno je to bio veličanstven događaj, pun pozitivne energije. Mada je staza bila prilično zahtjevna – sa mnogo naravnina i opasnih krivina“, ističe Dušan.

Spuštanje niz strme ulice trotočkašima od daske i kuglagera, na gravitacioni pogon i sa kočenjem uz pomoć đonova patika – bilo je omiljena zabava i neizostavan dio odrastanja brojnih generacija Trebinjaca.

Naši vozači karića, sada već i sa međunarodnim iskustvom, ozbiljno razmišljaju o organizovanju ovakve trke i u našem gradu.

Nostalgija za zabavom iz djetinjstva toliko je jaka da prkosi i iskustvenoj evidenciji – da današnju djecu, kojima su nadohvat ruke sva savremena čuda industrije zabave – nije lako oduševiti ovim jednostavnim vozilom, ručno sklepanim od daske i kugličnih ležajeva.

„Intenzivno razmišljamo u tom smijeru. Međutim, veoma je zahtjevno – od blokade saobraćaja, do odabira strane sa dobrim asfaltom i bez neravnina. I rešetke za slivnike, koje su uobičajne na našim ulicama, takođe su problem. Stvarno bih bio srećan ako bismo mi u Trebinju uspjeli da organizujemo ovakvu trku, recimo – u septembru ili oktobru. To bi bio optimalan period za događaj koji bi doprinio produženju turističke sezone“, napominje Dušan.

Miloš dodaje da u Trebinju ima staza za trku karića – od Polica, preko Hrupjela i Krša, do Zasada i Mostaća…

„Organizatori trke u Herceg Novom ponudili su i nama svaku vrstu pomoći ako se odlučimo da i im organizujemo trku. Voljni su da dođu i sa svojim takmičarima i da pozovu takmičare iz drugih gradova da dođu u Trebinje“, ističe Miloš.

R.S.

(Video: Miloš Milošević)