ЦГ: Оштре санкције за оне који угрожавају Украјину

8857369805641b60563aba869091078_v4_big
ПОДГОРИЦА │ Влада Црне Горе донела је Предлог одлуке о увођењу рестриктивних мера у односу на деловања која подривају територијални интегритет и суверенитет Украјине.
„Овом одлуком уводе се међународне рестриктивне мере у односу на деловања која подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине, које су утврђене одлукама Савета ЕУ, којима се Црна Гора придружила, у складу са спољнополитичким приоритетом усаглашавања са ЕУ, у области заједничке спољне и безбедносне политике“, наводи се у Предлогу одлуке црногорске Владе, преноси портал ЦДМ.
Тако се ограничава улазак на територију Црне Горе физичким лицима која су одговорна за активно подржавање или спровођење активности или политика које подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност, односно стабилност или безбедност у Украјини, или која ометају рад међународних организација у Украјини, као и физичким лицима повезаним са њима.
„Улазак у Црну Гору забрањује се и лицима која активно пружају материјалну или финансијску подршку руским доносиоцима одлука или имају користи од руских доносилаца одлука који су одговорни за анексију Kрима или дестабилизацију источне Украјине, али и онима који руководе трансакцијама са сепаратистичким групама у украјинској регији Донбас“, наводи се у Предлогу одлуке црногорске Владе.
Такође, ограничава се располагање средствима и имовином која су у власништву, државии или под контролом: физичких лица одговорних за деловања и политике којима се подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност, односно стабилност или безбедност у Украјини, или која ометају рад међународних организација у Украјини, као и физичких или правних лица, односно других субјеката и тела повезаних са њима.
Ограничава се и располагање средствима и имовином која су у власништву, државини или под контролом правних лица, односно других субјеката или тела који пружају материјалну или финансијску помоћ деловањима којима се подривају или угрожавају територијални интегритет, сувернитет и независност Украјине.
То исто важи и за правна лица, односно друге субјекте или тела на Kриму или у Севастопољу на које је својина пренета противно украјинском праву или правних лица, односно других субјеката или тела који су имали корист од таквог преноса, преноси ЦДМ.
Танјуг