Чичковић: Допуна Породичног закона у циљу заштите дјеце жртава сексуалног насиља

ТРЕБИЊЕ │ Женски центар Требиње покренуо је иницијативу према Министарству правде и другим ресорним министарствима о измјени  Породичног закона у РС у који би било унесено да се родитељима који су сексуално злостављали своју дјецу, трајно одузме право родитељства.

„Kампања коју покрећемо је допуна члана 106. Породичног закона, односно тражимо да се промјени тачка у овом члану која предивђа да уколико радње предстану одузето родитељство се може вратити“, рекла је на конференцији за новинаре Љиљана Чичковић, извршни директор „Женског центра“.

Она је навела да је повратак родитељства у таквим ситуацијама јако лош за дјецу јер им уноси несигурност,  пошто их родитељ злостављач  увијек може уцјенити, а у незавидном положају су и старатељи и они који су, евентуално, усвојили дијете, јер родитељ може затражити повратак родитељства.

„Аанализе  података надлежних институција у РС, у периоду од 2014. до 2016. године, показале су  да нису јасни статистички подаци о броју дјеце која су била жртва сексуалног злостављања од својих родитеља, јер то се, углавном, евидентира  као сексусално злостављање дјеце. Подаци центара за социјани рад у Српској  су показали да је у овом периоду  у РС било 18 таквих случајева, а МУП РС евидентирао је 10 пријава“,  навела је она.

Чичковићева је додала да је истраживање показало да је од укупног броја насиља над дјецом у БиХ  16 одсто сексуалних насиља, а половину су починили родитељи, док европски подаци говоре да на једно пријављено насиље ове врсте долази од 10 до 15 непријављених.

„Анкета која је рађена у Требињу, Добоју, Источном Сарајеву, Бјељини и Бањалуци показала је да  99 одсто анкетираних, међу којима је било пола мушкараца и пола жена, сматра да родитељима треба трајно одузети право на родитељство уколико сексуално злостављају дјецу – истакла је извршни дирктор требињског „Женског центра“.

Она је навела да у посљедњих четири године ово Удружење није имало пријава сексуалног злостављања родитеља над дјецом,  али да је раније регистрован по један слуачај у Требињу и Гацку.

Д.Ч.