Цијелу ноћ трајао сукоб полиције и миграната

376767_1

КАЛЕ │ Око 150 избеглица наоружаних металним шипкама сукобило се с француском полицијом у покушају да блокирају и попну се на камионе на путу ка Еуротунелу, док су се хаотичне сцене насиља одвијале и током ноћи у близини дивљег избегличког кампа „Џунгла“ код луке Кале у Француској.

Полиција је дошла на позив након што су се избеглице, незадовољне због раније исељавања и рушења кампа, обрушиле камењем и металним шипкама на камионе. Полицајци су били приморани да испале светлеће ракете и употребе сузавац како би зауставила избеглице које су похрлиле ка камионима.

Нереди и сукоби са полицијом почели су већ у подне када су незадовољни мигранти запалили око 20 импровизованих склоништа и почели да гађају полицију која је одговорила сузавцем., преноси РТ.

Рушење импровизованог избегличког кампа почело је у понедељак ујутру, а на хиљаде избеглица је морало да напусти подручје кампа. Радници су потом кренули да растурају импровизоване баракице које су биле дом за скоро хиљаду људи.

Рушење кампа „Џунгла2“ је уследило након што је суд пресудио да дивље насеље може да буде порушено, али не и грађевине намењене заједничкој употреби, попут приручних цркава, школа и библиотеке.

Дивљи камп у Калеу постоји већ годинама, с обзиром да из те луке крећу трајекти преко Ламанша ка Британији, као и возови који пролазе Еуротунелом.

Процењује се да у „Џунгли“ борави око 4.000 миграната, који ће бити премештени у оближњи легално изграђени камп.

Србија данас