ЦИК БиХ: За одгађање избора 2016. потребна измјена устава

111

САРАЈЕВО │ Централна изборна комисија Босне и Херцеговине није добила никакав званичан акт од било које институције у Босни и Херцеговини, прије свега, од Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине о томе да локалних избора 2016. године неће бити, истакао је Ахмет Шантић.
Парламентарна скупштина БиХ је „орган који врши овлаштења која су утврђена Изборним законом БиХ, односно даје овлаштења Централној изборној комисији БиХ која су утврђена Изборним законом БиХ“, подсјетио је Шантић.

„Заступнички и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ су мериторна тијела која могу давати одређене инструкције, налоге и било које друге акте који се односе на рад Централне изборне комисије БиХ. Ми до сада ништа нисмо добили. Ово питање, знамо да је актуелно у посљедњих мјесец-два у медијском простору у Босни и Херцеговини. У име Централне изборне комисије БиХ могу рећи да уколико добијемо званичан акт, тада ћемо се морати званично и огласити„, наглашава Шантић.

Признаје да су у Централној изборној комисији БиХ разговарали о томе шта би се требало урадити уколико би до дошло до евентуалне одлуке о одгађању локалних избора наредне године.

„Не желим да прејудицирам било каква рјешења. Коначну одлуку донијет ће Парламентарна скупштина БиХ. Када ме већ питате, са правног аспекта морам рећи да би се једна таква одлука донијела, да би један сет правних аката требао да доживи своје измјене, односно допуне. Прије свега, то се односи на уставне текстове, и ентитетске и кантоналне, као и статуте јединица локалне самоуправе. Јер, у свима њима дефинисано практички начин избора локалних власти, дужина трајања мандата. Ради се и о уставним и законским категоријама и актима које доносе јединице локалне самоуправе. Онај ко мисли да се то може урадити, он вјероватно располаже политичком вољом да ли то може урадити или не„, поручио је Шантић.

Али, подвукао је да у Централној изборној комисији једноставно очекују званичан став Парламентарне скупштине БиХ на основу којег ће се тако и понашати.
„Ако ти акти буду урађени и у правна процедура буде завршена као технички орган за проведбу избора бит ћемо спремни да то проведемо. Не бих сада прејудицирао, да видимо коначну одлуку“, навео је Шантић.

У Централној изборној комисији БиХ, нагласио је предсједник, с обзиром на то да нема никакве званичне одлуке, одвијају се редовне припреме за одржавање локалних избора 2016. године у Босни и Херцеговини.
АА