Ципрас други дан у посјети Србији

БЕОГРАД │ У оквиру другог дана посјете Србији предсједника Владе Грчке Алексиса Ципраса, данас ће бити положен вијенац на споменик грчком пјеснику и револуционару Риги од Фере.

Ципрас је јуче допутовао у дводневну посјету Србији, током које је разговарао са предсједником Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем, те присуствовао српско-грчком пословном форуму.

Предсједник Србије истакао је у разговору са Ципрасом да су Београду посебно драгоцјене земље које нису признале независност Косова и Метохије, те искрена и недвосмислена подршка напорима које улаже да очува мир и стабилност на Балкану.

Вучић и Ципрас оцијенили су током састанка у Београду да будућност Балкана почива на поштивању међународног права, а не на његовом кршењу и игнорисању.

Они су констатовали да двије земље имају веома важну улогу у очувању стабилности Балкана.

Грчки премијер је, заједно с Вучићем у хотелу „Метропол“, присуствовао бизнис форуму који организује Привредна комора Србије и на којем су учествовали представници фирми из Грчке. Форуму је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Вучић је позвао грчке привреднике да улажу у Србију, поручивши да ће Србија омогућити увијек за најмање пет одсто боље услове него друге земље у региону, а Ципрас је рекао да су грчки привредници спремни и отворени за инвестиције и за повећање трговинске размјене двије земље.

И министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је одвојено са грчким премијером Алексисом Ципрасом и министром спољних послова Никосом Коцијасом током којих су обострано констатовани традиционално пријатељски односи, засновани на историјској блискости и солидарности два народа.

Ово је Ципрасова прва посјета Србији откако је изабран за премијера Грчке, а у Београду је био децембра 2014, као лидер Сиризе, тада највеће грчке опозиционе странке.

Посљедњи грчки премијер који је посјетио Србију био је Јоргос Папандреу почетком јануара 2010. године.

Срна