Ципрас преко леђа Србије враћа дугове Америци

642057_cipras02foto-tanjug_fБЕОГРАД/АТИНА │ Грчка преко Косова враћа дуг Америци због подршке коју је добијала претходних недеља током сукоба с Немачком. Влада у Београду још чека објашњење Атине за изјаве о Косову.

Подршка коју је Вашингтон давао премијеру Алексису Ципрасу у његовом сукобу са канцеларком Ангелом Меркел око грчког дуга одмах је дошла на наплату.
Грчка ће Европи морати да враћа милијарде евра, а Америци ће политичке дугове враћати политички, објашњавају саговорници „Блица“.

– Порука из владе Грчке да ће подржати чланство Косова у међународним организацијама није изненађење. Атина годинама тргује косовским питањем. Они све време преговарају са Америком, од које су заузврат очекивали да им помогне у сукобу око имена Македоније. Међутим, подршку коју су им дале САД током ове кризе са Немачком, Грци ће вратити убрзаним признањем Косова – каже политички аналитичар Душан Јањић.

Он сматра да неће проћи много пре него што Грчка и формално призна Косово.

– Сачекаће да виде и тај други Бриселски споразум и на јесен ће признати Косово. Очекујем да то ураде и Румунија и Словачка. Кипар и Шпанија ће око формалног признања остати уздржани, али неће гласати против чланства Косова у УН, већ ће тврдити да само следе политику ЕУ – изричит је Јањић.

Аналитичар Бранко Радун истиче да Атина лошу позицију, пре свега однос са Немачком, пегла зближавањем са САД и Британијом.

– То не изненађује, будући да је Сириза, партија премијера Ципраса, увек била на линији Вашингтона, док су њени потези уздрмали еврозону и Немачку. Рекао бих да су наша очекивања од Грчке свакако превисока. Сириза је левичарска и секуларна странка, па је православље и братски односи не интересују – упозорава Радун.

У Министарству спољних послова Србије “Блицу” је јуче потврђено да Грчка још није одговорила на захтев да разјасни изјаву свог шефа дипломатије о подршци уласку Косова у међународне организације.

Ванредни избори у Грчкој
Због кризе са ЕУ и неслагања унутар владајуће коалиције, коју предводи Сириза, влада премијера Алексиса Ципраса вероватно ће бити реконструисана у наредних пет дана. То ће бити само привремена влада јер, како је јуче најавио министар полиције Никос Вуцис, Грчку у септембру или октобру очекују ванредни парламентарни избори.
Блиц