Човић: Изетбеговић да се састане с Додиком

765-430-24751_1

САРАЈЕВО l Лидер Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић и предсједник Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић поручили су да међу овим коалиционим странкама нема неријешених питања и да нема разлога да се не убрза европски пут БиХ.

Човић и Радончић разговарали су синоћ у ресторану у мјесту Полог близу Мостара о односу међу странкама и помацима у Федерацији БиХ, а договорили су да политичке теме рјешавају у институцијама.

Они су рекли новинарима да је сусрет био незваничан и у пријатељској атмосфери и да је послужио за размјену мишљења и ставова. Лидери двије странке нагласили су да треба радити на побољшању односа два народа у ФБиХ.

Овај сусрет претходно је новинарима након сједнице Колегијума СДА најавио и предсједник те странке Бакир Изетбеговић, истакавши да ће он претходити трилатералном састанку. Човић је изразио увјерење да ће питање механизма координације бити ријешено на сједници Савјета министара БиХ.

Лидер ХДЗ-а позвао је Изетбеговића да се састане с предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и покуша да ријеши проблем у вези са Сребреницом. Коментаришући најављени референдум у Републици Српској, Човић је рекао да се „мора размишљати о европском, евротлантском путу, без обзира на све проблеме“.

„То значи да БиХ мора бити јединствена са свим обиљежјима и атрибутима државе БиХ. А то, опет, можемо само сједећи заједно и те проблеме полако ријешити, не иритирајући било ко кога“, рекао је Човић.

Радончић је оцијенио, говорећи о најављеном референдуму у Републици Српској, да је то „недвосмислено антидејтонска активност“, те да у име странке и своје лично име изражава велику забринутост и негодовање овим потезом.

Агенције