Црква на Удрежњу обиљежила 120 година постојања

 

НЕВЕСИЊЕ │ Светом литургијом, славским обредом и народним саборовањем Црква светог пророка Илије на Удрежњу  прославила је данас крсну славу и јубилеј 120 година постојања храма. Славским свечаностима присуствовао је велики број вјерника који корјене вуку из овог слободарског невесињског села. На Удрежње су дошли и гости из Србије,представници општине Невесиње и Општинске борачке организације.

Свету литургију служили су свештеници Радивоје Круљ и Младен Чалија, а након богослужења  пресјечен је и славски колач. Није изостала ни традиционална лицитација за црквени барјак, а част да предводи литију ове године добили су гости из Србије Велимир Јарић и Бојан Божићевић.

У пригодним здравицама свештеника, гостију и домаћина похваљен је труд мјештана који су великим прегалаштвом опремили цркву и уредили порту. Обиљежавању јубилеја  цркве присуствовао је народни посланик у Скупштини Србије, рођени Удрежњанин, Милимир Вујадиновић који је изразио радост што се у његовом селу око цркве окупља све више вјерника међу којима има и доста дјеце. Он је најавио да ће уз помоћ пријатеља помагати српске светиње, а посебно православне храмове у Мостару и Удрежњу.

У пригодном културно-умјетничком програму наступили су чланови КУД-а „Невесиње, етно групе „Симонида“,народни гуслар Мирослав Самарџић и Мирко Паровић на двојницама.

Поводом 90 година од оснивања Соколске чете Удрежње приређена су и такмичења у соколским дисциплинама. Са много жара делије су се надметале у бацању кугле, потезању конопа и клипа и скоку удаљ.

Црква Светог пророка Илије духовно је средиште српског живља из Удрежња пуних 120 година. Низале су се генерације, једни остајали, а други трагајући за бољим животим одлазили, али је остала заједничка љубав према светом храму и завичају.

Овај крај патриотски опредијељених људи, уосталом није ни могао дати другачије промишљање него вјеру у божију љубав и хришћанске врлине.

Радио Невесиње