Crna Gora obilježava Dan nezavisnosti

20150521105010_306305PODGORICA | Crna Gora obilježava 21. maj – Dan nezavisnosti, kada je 2006. na referendumu obnovila državnu samostalnost, uz ocjenu premijera Mila Đukanovića da je devet godina poslije država u neprekidnom, istrajnom, mjerljivom i vidljivom napretku na unutrašnjem i međunarodnom planu.
Prema zvanicnim rezultatima, na referendumu je glasalo 419.240 građana, odnosno 86,5 odsto od ukupnog broja birača, podsjećaju crnogorski mediji.
Nezavisnost Crne Gore podržalo je 55,5 odsto građana, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 44,5 procenata.
Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije, a za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.
Referendumsko pitanje glasilo je: „Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom“.
Svečani prijem povodom Dana nezavisnosti održan je sinoć u vili „Gorica“ u Podgorici.
Prijemu, čiji je domaćin bio predsjednik Vlade Đukanović, prisustvovali su predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, kao i zvanice iz javnog i kulturnog života zemlje.
Premijer je, imeđu ostalog, naveo da je 21. maj civilizacijski iskorak „vrijedan crnogorskog 21. vijeka“ i ocijenio da je Crna Gora „danas najprosperitetnija ekonomija u ovom dijelu Evrope, regionalni lider u evropskoj i evroatlantskoj integraciji“.
Agencije