Црна Гора потписала „смртну пресуду“

crna-gora-more

БАР l Ко ће доћи на прљаво море Црне Горе и исплати ли се губитак од 800 милиона евра од туризма када на неколико километара од обале почне да се екплоатише нафта?

То питање је послато са брода Голета Верде из Бара, на дан када Влада потписује уговор о концесији за екплоатацију нафте и гаса из подморја са конзорцијумом Ени-Новатек.

„Ово мало парче земље ако нам униште, шта ће остати. Границе су за ограничене“. Тим речима уговор описује сликарка Ружица из Бара.

Њен суграђанин Рајко за ЦдМ каже да нико неће доћи да се купа у прљаво море Црне Горе.

„Кад се запрља море од нафте морска обала ће га брзо донети. Ко ће онда да се купа? Па, платформе ће бити на свега пар километара од обале“, казао је он.

Наташа Ковачевић из НВО Греен Хоме каже да ће Црна Гора потписивањем Уговора о концесији за производњу угљоводоника у подморју Црне Горе уствари потписати смртну пресуду за 25. годишњицу еколошке државе.

„Осуђујемо потписивање уговора којим се потписује и смртна пресуда обалном туризму и са чијим еколошким и економским последицама није упознато више од 80 одсто грађана на приморју. Дочекали смо да у години коју је читава светска наука и јавност прогласила пресудном за спас климе, ми крећемо у авантуру прекопавања подморја и потраге за фосилним горивима погоршавајући тиме додатно стање животне средине“, казала је Ковачевић.

„Грађани немају гаранције да неће доћи до изливања нафте, уништења морског биодиверзитета и обала. Црна Гора нема опрему и људство и није у стању да наџире танкере, нафтоводе, платформе, постројења за третман сирове нафте“, истиче она.

Постављају питање, како Црна Гора мисли да контролише рад корпорација као што је ЕНИ која броји преко 400 излива нафте годишње и то у обалном подручју које је високоподложно земљотресима.

Ковачевић страхује да ће туристи избегавати црногорску обалу јер сигурмо да нико неће да се купа где су платформе.

Еколошкиња из Хрватске Душица Радојичић каже да је главно питање шта грађани имају од истраживања.

„Због једног изливања нафте у Црној Гори, грађани ће патити наредних 50 година. Да ли је ико размислио колика би била штета у туризму“, казала је она за ЦдМ.

Хрватска је, истиче она, препознала да овај пројекат нема ни економског ни еколошког смисла.

„Грађани Црне Горе, није касно. Може се реаговати. Изненадило нас је што Црна Гора, која је еколошка држава, намерава да екплоатише нафту“, казала је Радојичић.
Б92