Crna Gora, protest zbog Tačijeve posjete

Vujanovic-i-TaciPODGORICA | Posetu potpredsednika kosovske vlade Hašima Tačija Crnoj Gori pratili su protesti, koji su završeni bez većih incidenata. Tačiju nije mesto u Crnoj Gori, već u Hagu, poručeno sa protesta. Na protestu je došlo do guranja policije i okuplјenih, koji su uzvikivali: „Kosovo je srce Srbije“.
Sa skupa ispred Vile „Gorica“, koji su obezbeđivale jake policijske snage, organizatori su poručili da Tačiju nije mesto u Crnoj Gori već u Hagu, prenosi RTV Crne Gore.
Na kraju protesta koji je trajao nešto više od pola sata organizatori su pozvali okuplјene da se raziđu da ne bi, kako su kazali, naseli na provokacije što bi, kako dodaju, odgovaralo režimu.
Protest su organizovali Savez udruženja raselјenih u Crnoj Gori, Udruženje Crnogoraca Metohije i Udruženje porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji „Božur“.
Protest su podržale pojedine opozicione partije, dok su iz vladajuće Demokratske partije socijalista ocenili da je najavlјeni skup povratak u prošlost i podizanje nacionalnih tenzija i netrpelјivosti prema političkim predstavnicima drugih naroda.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u podgoričkoj Crkvi Svetog Đorđa služio je liturgiju i pomen žrtavama stradanja na Kosovu i Metohiji, a prisustvovali su i predstavnici opozicije, Srđan Milić, lider SNP-a i poslanici DF-a.
Hašim Tači i njegov crnogorski kolega Igor Lukšić ocenili su da su protesti organizovani povodom Tačijeve posete demokratsko pravo svakog građanina da izrazi svoje nezadovolјstvo.
Tači je posle sastanka sa Lukšićem rekao da je prijatelјstvo Kosova i Crne Gore veoma dobro i dugo i da predstavlјa model za druge zemlјe. Tači je naglasio i da je sreća što Crna Gora i Kosovo nemaju otvorenih pitanja, prenosi Tanjug.
„Ovde sam da radim na unapređenju odnosa na političkom i ekonomskom nivou. Imamo iste cilјeve, a to su ulazak u EU i NATO. Kosovo daje punu podršku Crnoj Gori za ulazak u NATO jer je to strateški interes za čitav region“, kazao je Tači.
Tači je naveo i da je, kad je reč o demarkaciji granica, proces rešen više od 90 odsto i do proleća će biti završen.
Prema njegovim rečima, Kosovo u potpunosti priznaje crnogorsku manjinu, a najavio je i da će uskoro crnogorska i hrvatska zajednica ući u Ustav.
„Raselјenim licima poručujemo da smo spremni da im pomognemo u povratku i obećavamo i finansijsku pomoć“, rekao je Tači i najavio da će se danas videti sa nekim porodicama i ohrabriti ih na povratak.
Ocenio je i da ekonomsku saradnju Crne Gore i Kosova treba proširiti, posebno kada su posredi regionalni putevi.
Potpredsednik Vlade i ministar spolјnih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić kazao je da su odnosi Crne Gore i Kosova sadržajni.
„Na inicijativu kosovske Vlade nastavićemo priču o regionalnoj saradnji za pobolјšanje infrastrukture“, rekao je Lukšić, koji je zahvalio Tačiju na zalaganju da se crnogorska manjina i ustavno prizna na Kosovu.
Lukšić je najavio i da će uskoro nivo otpravnika poslova Crne Gore na Kosovu biti podignut na nivo ambasadora, preneo je podgorički portal CDM.
Crna Gora i Kosovo imaju odlične odnose, a postoji prostor za proširenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije, konstatovali su predsednik Crne Gore Filip Vujanović i Hašim Tači.
Vujanović očekuje da se crnogorskoj manjini na Kosovu što pre obezbedi ustavni status manjine i adekvatna zastuplјenost u parlamentu i drugim organima vlasti, prenosi Tanjug.
Predsednik Crne Gore izrazio je zadovolјstvo što je proces utvrđivanja granice sa Kosovom u završnoj fazi i što se može okončati u narednim mesecima.
„Obaveza je obe države da se iskoristi šansa u sferi ekonomije, za šta postoji obostrani interes. U tom smislu je neophodno unaprediti saobraćajnu infrastrukturu i ukupni ekonomski ambijent koji bi pogodovao preduzećima i preduzetnicima“, rekao je Vujanović.
Tači je konstatovao da odnosi Crne Gore i Kosova mogu biti primer saradnje u regionu.
Kosovo je pouzdan sused Crne Gore, poručio je premijer Milo Đukanović tokom sastanka sa potpredsednikom Vlade i ministrom spolјnih poslova Kosova Hašimom Tačijem.
„Poseta ministra spolјnih poslova Kosova potvrda je kontinuiranog i kvalitetnog dijaloga između dve države“, rekao je Đukanović i istakao da je Kosovo pouzdan sused Crne Gore.
Kako je saopšteno iz crnogorske vlade, premijer je kazao da je nastavak saradnje dve države na političkom i ekonomskom planu, a kroz proces evropskih i evroatlantskih integracija, put ka učvršćivanju međusobnog poverenja i poverenja međunarodne zajednice.
RTS