Crnogorac za teroriste špijunirao po Srbiji

lisice
SKOPLJE l Makedonska policija uhapsila je crnogorskog državljanina o kojem postoje spekulacije da je pomagao albanskim teroristima i da ih je informisao o potencijalnim metama na teritoriji Srbije, pišu „Večernje novosti“.
Pozivajući se na dobro obaviještene izvore iz bezbjednosnih službi, „Novosti“ navode da je osumnjičeni Podgoričanin bivši crnogorski bezbjednjak i da je uhapšen prije tri dana, a uloga mu je bila da obavještava albanske ekstremiste o srpskim položajima.
Bio je pripadnik Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore, a završio je više specijalističkih kurseva iz te oblasti i kotirao se kao uspješan crnogorski karatista.
S obzirom na to da ima srpsko prezime, teško je mogao da „upadne u oko“ makedonskim bezbjednjacima, dok se aktivno raspitivao na terenu i prikupljao podatke o položajima jedinica na teritoriji Srbije.
Prema pisanju lista, neposredno poslije hapšenja predat je Amerikancima, koji su ga odveli u svoju ambasadu u Skoplju, što pokazuje da cijeli slučaj ima spoljnopolitičku i kontraobavještajnu dimenziju.
Srpski obavještajci sumnjaju da su špijunske aktivnosti mogle da budu u vezi sa eventualnim terorističkim akcijama veterana terorističke OVK koji, poslije Kumanova, planiraju da u narednim danima pređu sa Kosova u Preševo.
„Novosti“ navode da osumnjičeni Podgoričanin desetak godina sa bratom drži najveću agenciju za tehničku i fizičku zaštitu u Crnoj Gori, koja ima sjedište u Podgorici.
List piše da je ovaj Podgoričanin vodio oko 80 dobrovoljaca da ratuju na strani Ukrajine protiv Rusa.
Agencije