Црногорци наоружани до зуба: На 625.266 становника 130.000 пиштоља и пушака

oruzje

ПОДГОРИЦА l Грађани имају око 65.000 нелегалних дугих и кратких цијеви, што нас сврстава међу пет најризичнијих земаља Старог континента, јер се 75 одсто убистава изврши ватреним оружјем.

Kолико је Црногорце тешко разоружати, показује податак да се код њих налази око 130.000 дугих и кратких цијеви. То значи да сваки пети грађанин има оружје и да смо веома опасна нација. Црногорци имају око 130.000 пиштоља и пушака, од чега је половина без дозволе!

То Црну Гору сврстава у пет најопаснијих земаља Европе, јер се 75 одсто убистава изврши употребом ватреног оружја. Према подацима до којих је дошао Информер ЦГ, грађани посиедују 92.240 комада оружја, а дозволу имају за 64.687. Дугих цијеви је 28.157, док пиштоља има 64.083.

Kриминолог Велимир Ракочевић тврди да оружја без дозволе има макар онолико колико их је и с папиром. Сматра да је то узрок великог броја пуцњава, које се свакодневно дешавају по црногорским градовима, нерјетко и са фаталним посљедицама. Од 10 критичних ситуација са опасним посљедицама макар девет се не би десило да није проблем присуство оружја.

„Посједовање оружја само по себи изазива агресију и то је криминалистички фактор без кога се не би догађало оволико убистава“ – рекао је Ракочевић за Информер ЦГ.

Kриминолог сматра да је Црна Гора у топ пет држава Европе по броју убистава извршених ватреним оружјем.

„За 75 одсто убистава кривац је оружје, а занимљиво је да се она изврше управо пушкама и пиштољима који су у илегалном посједу. Грађани који имају дозволу за руковање оружјем су савјесни и углавном нису актери тих кривичних дјела“ – каже Ракочевић. Проблем је, истиче наш саговорник, и то што је у црногорској традицији да се поносимо оружјем.

„Тешко је Црногорце разоружати, али храбри што је поступак набавке оружја пооштрен. Kријумчарење оружја представља велики проблем, а државну границу не можемо херметички затворити и претрести свакога на граничним прелазима, то је физички немогуће“, – нагласио је Ракочевић.

Према његовом мишљењу, Закон о оружју је добар, али забрињава што су пресуде благе.

„Алармантно је и што се број кривичних дјела почињених помоћу оружја временом не смањује, а све више младих људи учествује у томе. Држава треба озбиљније да се суочи с овим проблемом, а превенција игра кључну улогу. То значи да треба појачати надзор и претресе, едуковати младе, неутралисати илегално тржиште колико је то могуће и пооштрити казне“ – закључио је Ракочевић.

Враћено 1.079 пушака и пиштоља Грађани су, од ступања на снагу Закона о оружју у марту прошле године, вратили 1.079, а легализовали 1.043 пушке и пиштоља.

Министар унутрашњих послова Горан Даниловић након кампање „Поштуј живот, врати оружје“, казао да је сваким враћеним пиштољем или пушком макар спријечен покушај трагедије.

„Посједовати оружје не значи имати личну безбједност. Онај ко је спреман да изврши терористички акт спремнији је од појединца који посједује оружје“ – рекао је Даниловић.

НН/информер.рс