Čubrilović: Klub Bošnjaka blokira ukidanje smrtne kazne

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da parlament i Srpska nisu krivi što je provizija o smrtnoj kazni još u Ustavu, ističući da su za njeno postojanje odgovorni klub Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske i OHR.

On podsjeća da je OHR, nametanjem odluke 2002. godine, formirao Vijeće naroda sa preširoko definisanim nadležnostima.

– Pojam vitalnog nacionalnog interesa, zbog čije zaštite je Vijeće formirano, toliko je široko definisan da dovodi do zloupotreba i često se taj mehanizam povlači za sve i svašta sa jednim osnovnim ciljem – da se nanese politička šteta Srpskoj. Tako je i u ovom slučaju – rekao je Čubrilović, govoreći o izvještaju Evropske komisije u kojem je navedeno da Ustav Republike Srpske uključuje proviziju o smrtnoj kazni, što je, kako ističu, „kršenje evropskih standarda“.

Čubrilović je pojasnio da je Klub Bošnjaka, korištenjem ovih mehanizama, 2012. godine blokirao donošenje 29 amandmana na Ustav Republike Srpske, a među tim amandmanima je i onaj o ukidanju smrtne kazne.

– Sve ovo je jasan dokaz da Vijeće naroda blokira rad i odluke Narodne skupštine jer stalnim potezanjem vitalnog nacionalnog interesa usporava zakonodavnu vlast u Srpskoj. Zbog toga mislim da formulacije o odgovornosti Srpske za nesprovođenje preporuke o ukidanju smrtne kazne nisu tačne – rekao je Čubrilović za Nezavisne novine.

On je podsjetio da je Narodna skupština Srpske svoj posao o ovom pitanju završila na sjednici održanoj 10. marta 2009. godine kada je usvojila amandmane 122-150 na Ustav Srpske.

U Klubu Bošnjaka ranije su tvrdili da nisu protiv ukidanja smrtne kazne u Republici Srpskoj, već da su principijelno protiv usvajanja amandmana dok Srpska ne uvaži potrebne izmjene Ustava BiH koje, kako tvrde, Srpska blokira.

Iako se u Ustavu Republike Srpske nalazi provizija o smrtnoj kazni, ona se praktično ne može izvršiti jer je to zabranjeno zakonima koji su na snazi. U članu 11 Ustava Srpske piše da je ljudski život neprikosnoven, a da se smrtna kazna može propisati i izreći samo za najteže oblike krivičnih djela.

Srna