Чубриловић: Уставни суд БиХ дјелује супротно Уставу и Дејтонском споразуму

БАЊАЛУКА │ Предсједник НСРС Недељко Чубриловић, поводом одлуке Уставног суда БиХ у предмету који се односи на књижење војне имовине у Хан Пијеску, поручио је да је Уставни суд БиХ, поступајући пристрасно, и у овом случају показао да дјелује супротно Уставу и Дејтонском споразуму и да доноси политичке, а не правне одлуке које нису у складу са интересима и израженом вољом народа Републике Српске.

„Сва имовина која се налази на територији Републике Српске, у складу са Дејтонским мировним споразумом и Уставом, припада Републици Српској и нико нема право да доноси другачије одлуке“, навео је предсједник Чубриловић у писаној изјави медијима.

Народна скупштина Република Српске, поручио је предсједник Чубриловић, искористиће сва правна и политичка средства да заштити интегритет, уставни положај, цјеловитост и имовину Републике Српске.

„Заједнички органи и институције на нивоу БиХ, а посебно представници Републике Српске у њима, обавезни су да штите интересе двају ентитета и свих конститутивних народа и грађана“, сматра предсједник парламента Српске.

Предсједник Народне скупштине је нагласио да је неопходно уложити додатне напоре како би се омогућила заштита Устава, правног поретка и надлежности Републике Српске и Федерације БиХ, уз међусобно поштовање, толеранцију и сагласност о свим питањима важним за нашу будућности.

РТРС