Чувар Бин Ладена стиже у Црну Гору

765-430-97cae53dccb9329d492b5a33b4f0a4d0

Абдел Малик Вахаб ал-Рахаби, некадашњи телохранитељ шефа Ал каиде Осаме Бин Ладена, биће пребачен из озлоглашеног затвора Гвантанамо у Црну Гору.

Како су јавили подгодички медији, америчке власти су одобриле пребацивање Ал Рахабија у Црну Гору због тога што је, између осталог, „променио свест током 14 година проведених у затвору на Куби“.

Јеменац Ал Рахаби, према информацијама америчког Министарства одбране, био је члан Ал Каиде и требало да је учесвује у једној планираној отмици.

Ал Рахаби је други затвореник који је из Гвантанама пребачен у Црну Гору, а америчким властима је рекао да „жели да заборави прошлост и почне да гради будућност са супругом и ћерком“.

Против њега никада није подигнута оптужница, а пуштање из затвора му је одобрено још 2014. године када је процењено да не представља опасност по САД. Његово пребацивање препоручило је шест агенција и одељења америчке владе.

Према наводима Викиликса и Њујорк тајмса, Рахаби је био телохранитељ бившег лидера Ал Каиде Осаме бин Ладена са којим је био и у родбинским везама.

Ухапшен је у децембру 2001. године у групи са 31 припадником Ал Каиде.

У затвору је од његовог отварања нешто после америчке инвазије на Авганистан крајем 2001. године, боравило 780 затвореника.

Блиц