Цвијановић: Сви трпе штету од нерада и неодговорности нивоа БиХ

БАЊАЛУКА │ Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да на нивоу БиХ, осим празне приче о Европи и реформама, не постоји спремност да се озбиљно приступи било ком питању, те да штету од њиховог нерада и неодговорности трпе сви.

Она је упозорила да уколико се питање акциза ускоро не ријеши, неће бити аранжмана са Међународним монетарним фондом, нити подршке Европске банке за обнову и развој за изградњу ауто-путева, те подсјетила да је Република Српска свој дио посла из аранжмана са ММФ-ом и реформске агенде завршила прије девет мјесеци.

„Питање акциза је обавеза власти на нивоу БиХ, а тамо већ неко вријеме нема парламентарне већине и не зна се ни ко пије, ни ко плаћа. Што се тиче координације између различитих нивоа власти у погледу реформских процеса, не постоји више ни комуникација, а камоли координација“, рекла је Цвијановићева за „Глас Српске“, додајући да ниво БиХ више личи на раштимани оркестар него на иоле озбиљну власт.

Она је навела да би усвајањем измјена Закона о акцизама била омогућена интензивна градња саобраћајне инфраструктуре, буџети би имали редовне транше повољних средстава ММФ-а, била би олакшана реализација програма са Свјетском банком, пољопривредници и Фонд здравства Српске добили би по додатних десет милиона КМ.

„Управо то су СДС, ПДП и НДП и жељели да спријече, а СДА због унутрашњих подјела и распада посланичког клуба није успјела обезбиједити довољно гласова“, додала је Цвијановићева.

Премијер Српске је рекла да не види потребу да институције БиХ повећавају фискални оквир и траже повећање средстава, јер те институције троше превише новаца, а грађани од њиховог рада не виде никакву корист.

Говорећи о буџету Републике Српске, Цвијановићева је навела да се, између осталог, обавезе редовно измирују, да је евидентан раст прихода од директних и индиректних пореза, а макроекономски показатељи из године у годину се поправљају.

Она је рекла да ће буџет за наредну годину бити усвојен на вријеме, као и сваке године, те подсјетила да су пензије у Српској повећане више од 11 одсто у претходне три године.

„Додатно повећање од пет одсто биће обезбијеђено у два корака – од октобарске пензије три одсто, а сљедеће године за додатна два процента“, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да ће, према пројекцијама Владе Српске, ове године по различитим основама и из различитих извора, у аграрни сектор Српске бити уложено око 185 милиона КМ.

Говорећи о предузећу „Жељезнице Српске“, Цвијановићева је рекла да је процјена да би процес реструктурисања предузећа требало да буде завршен до краја 2021. године, и да је за то потребно око 230 милиона КМ.

СРНА