Да ли ће Словенија уклонити жилет жицу?

granica migranti zica

ЗАГРЕБ I Хрватски лист пише да је премијер Словеније Миро Церар на састанку у Бриселу прошли четвртак обећао премијеру Хрватске Тихомиру Орешковићу уклањање жице с границе.

Извори блиски премијеру Орешковићу процењују да би се то могло догодити за 15-ак дана, али рок није договорен, додаје лист.

Односи две државе били су оптерећени, између осталог, због жилет-жице коју је Словенија поставила на граници с Хрватском ради контроле избегличког таласа.

Словенија је поставила жицу на 155 километара словенско-хрватске границе, на 44 различите локације прошле године. Жици су се противили грађани који живе с обе стране границе, као и локални словенски и хрватски начелници.

Хрватско Министарство спољних послова је чак осам пута упућивало протестне ноте због жилет-жице, али без успеха. Петицију за уклањање жице потписало је више од 5000 словенских јавних и културних радника.

Такође, у неколико акција резања делова жице учествовале се организације цивилног друштва из Хрватске и Словеније, противећи се жици у 21. веку у срцу Европе.

Јутарњи лист