Да ли ће Србија увести доживотну робију?

smrtna kazna

БЕОГРАД I У Србији се дигла велика прашина откако је објављена вијест да је монструм Владица Рајковић силовао, а потом и брутално убио Анђелину Стефановић (3), након чега је признао да је лишио живота и Драгану Станковић (46). Скоро сви су сагласни да би под хитно требало да се уведе доживотна робија за најсуровије злочине.

Осим тога, грађани Србије траже да се уведе и смртна казна, међутим стручњаци и државници кажу да је то исувише драстична мјера и „да се на насиље не смије одговарати насиљем“, а и сам премијер Александар Вучић је одбацио ту могућност, али је најави пооштрење казни за насилнике.

„Поставља се питање да ли би смртна казна спријечила убице из Вратарнице и Житишта, или убицу Тијане Јурић, да почине такве злочине. Ја нисам сигуран. Смртна казна није рјешење, не би она спријечила кретена да силује дијете. Кључно питање је шта можемо да урадимо да спријечимо насиље, а не да узвраћамо истом мјером“, поручио је он.

Иначе, још у мају прошле године је било приче о увођењу смртне казне, када је сачињен нови Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика. Тим актом би се укинула досадашња максимална казна од 40 година и замјенила са 20 година или доживотном робијом.

Нацрт је израдио Министарство правде, али се он још није нашао у скупштинској процедури, иако је било говора да ће се то догодити у септембру прошле године. С обзиром на посљедњи талас насиља и монструозних злочина у Србији, јавност тражи што хитније разматрање изнесених приједлога и да се уведе много строжије казне за злочинце и насилнике.

Он предвиђа између осталог и да се максимална казна од 40 година замјени доживотним затвором, с тим да се такав осуђеник условно може отпустити ако је издржао 25 година.

Међу најгласнијима за увођење доживотне робије је и Игор Јурић, отац несрећно настрадала Тијане.

„Знам да ће многи рећи да доживотна робија није довољна и да је чак и смртна казна блага за најтеже злочине, посебно над ђецом. Наравно да се као отац жртве слажем с тим, али ово је тренутно са правне стране једино што можемо и морамо да учинимо“, рекао је он.

Љекар и бивши посланик, Душан Милисављевић, сагласан је да они који изврше злочин над дјететом треба да добију максималну затворску казну.

„Залажем се и за обавезан регистар и јавно објављивање педофила, забрану њиховог присуства у близини вртића и школа, као и увођење андрогиних блокада (хемијске кастрације)“, испричао је он за „Информер“.

Адвокат Зора Добричанин каже да би увођење и смртне и доживотне робије био „историјски корака уназад“:

„Законодавац никако не смије да се руководи тренутним популизмом и мијења већ постјећи закон, који је довољно ригидан. Казна од 40 година је више него адекватна за све оне који су починили најтежа кривична ђела“, сматра она.

С друге стране, адвокат Тома Фила казао је да је доживотно казна или 40 година робије потпуно иста ствар.

„По мени, 20 година затвора је сасвим довољно, јер ко толико одробија, то више није човјек, то је само љуштура“.

Телеграф.рс