Да ли је корупција једина битка коју Путин губи?!

putin

МОСКВА │ У Русији се никада није говорило више о борби против поткупљивих чиновника, али они и даље опстају. Чак 51 одсто грађана сматра да је мито захватио власт „у значајном степену“.

Иако се у Русији никада више није говорило о борби против корупције него сада, најновије социолошко истраживање показало је да рекордан број грађана не верује да председник Путин може да победи то велико зло. Чак 44 одсто сматра да су они који узимају мито непобедиви без обзира на све покушаје, али њих 19 одсто мисли да је Путину тешко да се бори са корупцијом јер он у много чему зависи управо од корумпираних чиновника.

Свима је јасно да корупција није „специјалитет“ само њихове земље, али 36 посто грађана сматра да је корупција у РФ већа него на Западу. Три четвртине њих мисли да корупција стално расте. Четвртина испитаника мисли да је власт потпуно поражена корупцијом, док је 51 одсто њих уверено да је корупција захватила власт „у значајном степену“. Четвртина грађана је уверена да председник сноси одговорност за то што су корумпирани високи чиновници.

– Становници Русије су навикли да Путин одговара за све сфере живота, па због тога мисле да он мора бити главни борац против корупције – објашњава заменик директора „Левада центра“ Алексеј Гражданкин.

Споменуто истраживање је направљено пре него што су на Западу објављени подаци о Русима који су пребацивали новац преко панамских офшор компанија, међу којима су и неки Путинови пријатељи и родбина десетак високих руских чиновника.

Руски председник Владимир Путин је свестан колика опасност прети земљи од корупције. Једном приликом је казао да је за Русију корупција опаснија од НАТО. На недавном састанку са руководством Министарства унутрашњих послова Путин је пред новинарима критиковао полицију јер је ослабила борбу против корупције, што јој је један од главних задатака.

Наредне недеље Путин ће директно одговарати на питања грађана. Организатори тог интервјуа кажу да је стигао велики број питања о корупцији, које су грађани поставили преко посебних телефона.

Вечерње новости