Да ли помоћ ИРБ-а Српске помаже или одмаже Олимпијском центру „Јахорина“?

765-430-716fbfe7547b807430d8020507efc3eb

БАЊАЛУКА │ Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске избјегава покренути извршни поступак против Олимпијског центра „Јахорина“ иако је истекао и посљедњи рок за измирење обавеза по основу емитованих обвезница који им је остављен.

ИРБ је још 2011. године купила комплетну емисију обвезница ОЦ „Јахорна“ у износу од 15 милиона КМ, а с обзиром на то да ОЦ од тада није платио ниједну рату ИРБ је поднијела тужбу и добила правоснажну пресуду.

Инвестиционо-развојна банка је прошле године покренула извршни поступак против ОЦ „Јахорина“, али је на приједлог Владе Републике Српске тражила од суда обустављање поступка на период од годину дана, односно до 21. августа ове године.

„Наведено поступање ИРБ и Владе РС представља доказ добре воље да се спор ријеши мирним путем, са циљем да се ОЦ „Јахорина“ обезбиједи додатно вријеме да консолидује своје пословање и измири обавезе према повјериоцима. Уколико се до истека поменутог рока не нађе рјешење, ИРБ ће поступити у складу са Правилима пласмана“, рекли су КАПИТАЛ-у раније у ИРБ-у.

Међутим, након што је истекао и овај рок у ИРБ-у сада наводе да имају 30 дана да одлуче о наставку поступка извршења против ОЦ „Јахорина“.

„Уколико у том року не дође до договора са ОЦ „Јахорина“ ИРБ ће наставити поступак извршења“, рекли су у ИРБ-у.

Директор ОЦ „Јахорина“ тражи помоћ од Додика

Директор ОЦ „Јахорина“ Велибор Лазаревић недавно је упутио отворено писмо предсједнику Републике Српске Милораду Додику у којем га је упозорио на катастрофално стање у Олимпијском центру и на неопходност што хитније конверзије купљених обвезница у капитал. Он је упозорио да ОЦ касни са исплатом три бруто плате за 150 запослених, да има дуговања према добављачима и да је уз све то оптерећен пресудама због чега је упитно даље пословање друштва.

Казао је да су му у ИРБ-у, који је и већински власник ОЦ „Јахорина“, рекли да неће извршити конверзију обвезница у капитал и отписати камате без одлуке Владе Републике Српске.

„Власници нису показали било какву вољу да траже рјешења. Они су опсједнути наплатом доспјелих рата по издатим обвезницама у износу од 15 милиона КМ које су тужили и имају извршну пресуду. О конверзији не желе да дискутују иако је то уговорна могућност која отвара пут за докапитализацију са Скијалиштима Србије за коју се уопште не занимају“, навео је тада Лазаревић.

Ни сједница Скупштине акционара ОЦ „Јахорина“ која је била заказана за 21. јул није одржана због тога што се представник државног капитала није појавио.

Члан Удружења економиста Републике Српске „СWОТ“ Предраг Дудуковић каже за КАПИТАЛ да ОЦ има одређен јавни интерес и да им неколико посљедњих година временске прилике нису ишле на руку, али да је исто тако чињеница и да ИРБ нека мање значајна предузећа одмах блокира ако не измирују на вријеме обавезе, па се поставља питање због чега би ОЦ или неке друге „звучније“ фирме биле изузете из свега тога.

С друге стране, каже да се поставља и питање управљања Олимпијским центром који већ неколико пута тражи одгађање плаћања обавеза.

„Очигледно је да ту нешто не штима и ти проблеми би се требали рјешавати унутар ОЦ, а ИРБ им је већ продужавала рок и мислим да би поновно продужење требала одобрити само под јако великим гаранцијама да ће те обавезе заиста бити враћене“, казао је Дудуковић.

Када је у питању могућност конверзије обвезница у капитал он је рекао да би то могло да буде добро рјешење, али само под условом да се направи јасан план рада који ће менаџмент досљедно спроводити.

„Ако се те обвезнице конвертују у капитал, а менаџмент не буде добро радио, то ће једино довести до губитка уложених милиона у обвезнице, а предузеће ће завршити у стечају“, нагласио је Дудуковић.

Проблеми са наплатом и других обвезница које је ИРБ купила

Обвезнице ОЦ „Јахорина“ нису једине које је ИРБ купила и које сада не може да наплати. Прошлог мјесеца су добили пресуду и против општине Кнежево од које, такође, нису успјели да наплате ни марку од 5,6 милиона КМ колико је коштала комплетна емисија, а имају и правоснажну пресуду против Фабрике цијеви „Унис“ из Дервенте од које су купили обвезнице у вриједности од 20 милиона марака. ИРБ је тужила и РК „Боска“ од које је купила обвезнице у вриједности од 15 милиона марака.

Дудуковић каже да је ИРБ направила много грешака при прављењу анализа о могућности враћања обвезница које су куповали.

„Грешке су, наравно, могуће при тим процјенама, али чини се да је овђе било много грешака. Када видимо предузећа од којих је ИРБ куповала обвезнице, очигледно је да су процедуре при тој куповини ишле мимо стандардних и зато је и дошло до проблема са наплатом. Ту нису проблем само обвезнице, него и кредити који су одобравани директно преко ИРБ-а“, нагласио је Дудуковић.

КАПИТАЛ