Da li se sjećate njih? Bili su najbolji glumački par stare Jugoslavije

dom-za-vesanje-001
Makedonska glumica, Sinolička Trpkova, u jugoslovensku kinematografiju zakoračila je pre tridesetak godina kada je, uz kolegu i iskusnog naturščika Davora Dujmovića na filmsko platno prenela priču o dirljivoj, iskrenoj i nesrećnoj ljubavi između Perhana i njegove vršnjakinje Azre.
I dok je Davor Dujmović bio jedva punoletan kada je snimio „Dom za vešanje“, drugi po redu film sa Kusturicom, koji će ga pozicionirati među pet najboljih glumaca u Evropi, dotle je njegova nešto starija partnerka, Sinolička Trpkova, imala skromnije glumačko iskustvo.
Jugoslovenskoj publici Sinolička Trpkova predstavila se najpre u filmu „Srećna Nova 49“ u epizodnoj ulozi kada je imala svega 21 godinu. Usledilo je nekoliko uloga u serijama i pozorištu a prvu veliku šansu Sinolička je dobila u Kusturičinom filmu.

598785_dom-za-vesanje-03-foto-youtube-alimurat09s-channel_f
Lik nevine i krotke Azre, prenela je ubedljivo na filmsko platno iako joj je, kako je tada govorila, Azra zadala mnogo muka.
– Kusturica se uhvatio na moj fizički izgled, odgovaralo mu je jedno naivno i mladoliko lice, što u suštini, nije imalo veze sa mnom. Utoliko mi je bilo teže da je odigram. Istina, našla sam neke sličnosti između nas dve, ali umesto da mi pomognu, samo su mi odmagale – rekla je glumica jednom prilikom.
Sa ovakvim „glumačkim“ problemima Davor Dujmović se nije sretao. Bez ikakvog formalnog glumačkog obrazovanja, Davor je uspevao da tačno i bez velike muke zagospodari svakom scenom u kojoj se našao.
Za razliku od Sinoličke koja je, već kao studentkinja Akademiji umetnosti u Skoplju, shvatila da će joj trud i rad biti neophodniji nego talenat da bi uspela (već na prvim časovima glume reditelja Ljubiša Georgievski joj je rekao: „Ti mala nemaš talenta, ali si radna -rasturaš!“) glumačka karijera Davora Dujmovića više je zavisila od sreća, ili tačnije rečeno- sudbine. I čistog talenta.
Legenda kaže da su se, tada srednjoškolac Davor Dujmović i Kusturica sreli u blizini sarajevske pijace „Markale“, gde je Davorov otac radio. Nakon kratkog susreta, Kusturica mu je ponudio da učestvuje na audiciji za film „Otac na službenom putu“. Dobio je ulogu dečaka Mirze, a film je 1985. godine nagrađen Zlatnom palmom u Kanu, nakon čega će se Davoru sva vrata filmske umetnosti otvoriti u velikom stilu.

598806_sinolicka-trpkova-foto-facebook-sinolicka-trpkova_ff
Tačnije ne baš sva. Vrata Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu, zauvek su ostala zatvorena za ovog talentovanog mladića. Nakon što je jednom odbijen na prijemnom ispitu za glumu, nije se više trudio da izađe pred ispitnu komisiju i zadovolji njihove stroge kriterijume.
Umesto toga, Davor je nastavio da snima filmove. U intervjuu, koji je pre pet godina dala za jedan bosanski list, Sinolička se prisetila snimanja sa Davorom.
– Mnogo sam ga nervirala. Ponašala sam se kao neka učiteljica i starija tetka, pokušavajući da mu objasnim neke profesionalne stvari, koje je on već prirodno nosio u sebi. Neverovatno mlad, ali i tačno svestan gde se nalazi i šta radi i uživao je u tome. Nije mu bila potrebna škola za glumce, jer i dobar reditelj je čudo. I baš kao što je Felini svojevremeno kazao: „Daj mi bilo koga i bilo šta i ja ću od njega napraviti ono što mi treba. I, ako ne dobijem rezultat, ne mogu kriviti nikog osim sebe…“ Ja sam imala i školu, koja mi je pomogla u pozorištu. A igrati na filmu, to sam naučila u školi „Doma za vješanje“, od Emira, Davora, Ljubice – rekla je tada glumica.

598783_dom-za-vesanje-01-foto-youtube-alimurat09s-channel_f
Ni ostatak sveta nije bio imun na talenat ovog naturščika, a svetska kritika ga je poredila sa Dastinom Hofmanom, glumcem, po čijem senzibilitetu bi se pisao i prilagođavao scenario. Zadnji put se pojavio na velikom platnu 1995. godine, u filmu „Podzemlje“ Emira Kusturice. Iste godine igrao je i u televizijskoj seriji „Složna braća“. Nekoliko godina kasnije život ovog talentovanog glumca tragično je prekinut. Davor Dujmović oduzeo je sebi život 31. maja 1999. godine.
Danas, 27 godina nakon što je ispričana ljubavna priča Perhana i Azre, Sinolička priznaje da se nije srela sa rediteljem Emirom Kusturicom od završetka snimanja.
Nakon „Doma za vešanje“ nastavila je da snima filmove i serije, a danas radi kao profesor na Akademiji umetnosti u Skoplju. Udata je i ima dvoje dece.
Blic