Да ли вам робот отима посао? Занимања која нестају развојем технологије

06f4443dc99175fdb87b3f92f4af6c61

Мислите да сте довољно добри и паметни да би вас на послу заменио робот? Размислите још једном.Досад су роботи углавном мењали људе у рутинским и временски захтевним задацима.

Међутим, како технологија напредује, они обављају све софистицираније послове и стручњаци упозоравају да би нека занимања због тога ускоро могла да постану сувишна. Прогнозира се да ће до 2025. сваки трећи посао преузети софтвер, рачунар или паметна машина.

Брз развој технологије довео је до смањења цена компјутера и робота чак за 27 одсто у протеклих десет година. То их за послодавце чини још повољнијом опцијом нарочито када се узме у обзир чињеница да је све више робота који имају могућност да непрестано уче и препознају лице и глас па тако могу и да преузму послове где би били у директном контакту са људима.

Истраживање које је спровела Банк оф Америца показује да ће у наредних 10 година роботи најпре преузети послове таксиста, рибара, пекара, писара и телефонских оператера.

Тај тренд је већ сада видљив. На пример, популарна такси услуга Убер функционише преко апликације, па уместо да када наручујте возило причате са оператером, то сада чините преко два-три клика. А ову услугу користи дневно милион људи!

У подједнаком проблему би могли да се нађу и туристички водичи, фармацеутски техничари, продавци осигурања, чиновници, рачуновође… а листа ту не престаје.

У овом тренду најбоље ће проћи људи са занимањима попут ватрогасаца, свештеника, лекара, учитеља, заправо сви они чији посао подразумева емпатију и сложенију међуљудску интеракцију. Њих ће роботи тешко заменити, па чак и у даљој будућности.

Јасно је да ово није први пут да технологија мења курс економије и тржишта рада. Сетимо се само Индустријске револуције, када су мануелни радници просто били приморани да се обуче за рад на машинама.

Међутим, сада је ствар пуно другачија, јер је велика шанса да ће људи морати да раде послове за које су и преквалификовани а које роботи не могу да обављају.

Јапан и Кина лидери

Јапан је лидер у употреби робота у свим сферама. На сваких 10.000 запослених у ауто-индустрији они имају по 1.520 робота. Остале земље у просеку имају 66. Кина се прикључује тренду и од укупне светске производње робота 25 одсто купују управо они.
Блиц