Da se mir vrati svuda odakle je protjeran

patrijarh Irinej
BEOGRAD | Čuvate svoju veru pravoslavnu, i to, ne rečima, već životom – delatno i istrajno, poručuju srpski arhijereji u Vaskršnjoj poslanici Srpske pravoslavne crkve.
Čuvajmo svetinju hrišćanskog braka jer je ona osnov uzvišene, zdrave i čestite hrišćanske porodice, poručuje se u Vaskršnjoj poslanici Srpske pravoslavne crkve.
„Pomolimo se Gospodu Vaskrslome da se mir vrati svuda odakle je proteran, na prvom mestu u naša srca i u naše domove„, navodi u poslanici patrijarh srpski Irinej sa svim arhijerejima.
Obraćajući se sveštenstvu, monaštvu i vernicima, pred veliki hrišćanski praznik, srpski arhijereji podsećaju da je sila Hristovog Vaskrsenja kvasac jedine istinske slobode i zalog besmrtnosti i večnog života.
Vernici se, takođe, pozivaju da čuvaju svoju pravoslavnu veru, ne rečima, već životom, delatno i istrajno, i da u miru i ljubavi pohađaju svoje hramove i svetinje.
„Na ovaj Praznik nad praznicima, obradovani radošću Vaskrsenja Hristovog, pozdravljamo sve: majku koja čuva čedo pod srcem i nagnutu nad kolevkom svoga bolesnog deteta; pozdravljamo one koji stradaju i pate, prognane pravde Božje radi; pozdravljamo sve prezrene i ponižene, i sužnje u tamnici; pozdravljamo trudbenike i radnike, putnike po suhom, moru i vazduhu; pozdravljamo učene i neuke i sve one koji tragaju za večnim smislom i tajnom života; pozdravljamo sve bolesne i napaćene; pozdravljamo sve ljude pozdravom večne pobede: Hristos vaskrse – veru, nadu, ljubav i večni život donese, tugu i smrt odnese!“, navodi se u poslanici SPC.
Izvor: Politika