Дачић: Бестидна изјава Пленковића о реинтеграцији Срба

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић осудио је као бестидну изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића, на божићном пријему Српског народног вијећа у Загребу — да Хрватска ради на интеграцији српске мањине и да је процес мирне реинтеграције једна од највећих оставштина првог предсједника Хрватске Фрање Туђмана.

„Замислите каква је то бестидност да на прослави Божића, међу оно мало Срба што их је остало у Хрватској, изговорите да је Туђманова највреднија оставштина реинтеграција Срба. Само не знам да ли Пленковић притом мисли и на оних 220.000 наших несрећника из ’Олује‘“, рекао је Дачић за Вечерње новости.

Поводом Пленковићеве изјаве да је истина кључна за помирење и да се она односи на то да је Хрватска била „жртва агресије Милошевићевог великосрпског режима“, он је подсјетио да је међународни суд правде пресудио да није било агресије.

„Агресију је извршила (у Другом свјетском рату) НДХ и дошла до Земуна, Новог Сада и Шапца, као и Хрватска у оквиру Аустроугарске у Првом свјетском рату. Притом, ни у једним ни у другом случају нису платили ратну одштету“, рекао Дачић, пренио је Танјуг.

Он је још рекао да „помирења може бити само онда када се у Хрватској Јасеновац не буде представљао као мјесто добре забаве и позоришних представа, када се не буде пријетило забраном српских странака и ћирилице, када не буде табли с покличом ’За дом спремни‘ тамо гдје су убијана српска дјеца, када државни врх не буде ђускао уз Томпсона…“

ТАНЈУГ