Дачић: Не могу да се уводе „нови играчи“, притисак неће убрзати компромис

БЕОГРАД I Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су потпуно неразумни захтјеви да се сада у бриселски дијалог уводе нови играчи само зато да би Приштина ојачала своје позиције.

„САД су и сада и те како добро обавештене и индиректно укључене у цео процес“, рекао је Дачић за београдске „Вечерње новости“, коментаришући позив предсједника владе у Приштини Рамуша Харадинаја да се Америка укључи у дијалог.

Дачић истиче да било какво орочавање или притисак неће убрзати нити ће довести до неопходног компромиса, осим ако се не притисне Приштина да испуни договоре, прије свега о заједници српских општина.

Он истиче и да је и приликом недавне посјете Москви и сусрета са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим добио увјеравања да Русија остаје чврсто уз позиције Србије о очувању суверенитета и територијалног интегритета.

„То значи и спремност да се укључе у дијалог ако треба“, закључио је Дачић.

Харадинај је у суботу изјавио да једино укључивање Американца може донијети резултат у дијалогу Београда и Приштине, али да је скептичан да ће доћи до резултата, јер су у дијалогу исти актери пет година.

Срна