Dačić: Nema potrebe da Tači dolazi u Beograd

dacic
BEOGRAD | Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je danas, povodom najava da će kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači krajem mjeseca doći u Beograd, da nema potrebe da Tači dolazi.
Kako su prenijeli kosovski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, Tači će, na poziv nevladine oprganizacije „Ambasadori mira“, učestvovati na skupu na koji su pozvani ministri spoljnih poslova četiri balkanske zemlje, a Beograd se navodno nalazi u „nelagodnoj situaciji“ zbog velikog pritiska koji na Srbiju vrši EU.
„Taj skup ne organizuje Vlada Srbije, ja nisam ni planirao da učestvujem na tom skupu, tako da ne verujem da ima potrebe da Hašim Tači dolazi u Beograd“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare poslije susreta sa kolegom iz Zambije Herijem Kalabom.
On je dodao da informaciju o dolasku Tačija ima samo iz medija.
„Sa nama se niko o tome nije konsultovao, niti je u pripremi skupa bilo koji državni organ učestvovao“, naglasio je šef srpske diplomatije, navodeći da „tako ozbilljne stvari ne bi trebalo da budu predmet neozbiljnog pristupa“.
„Postujem rad raznih instituta, NVO, akademija, ali sve što zadire u državnu politiku Srbije ne može se raditi bez konsultacija sa vladom“, rekao je Dačić.
Upitan da li Tačijev dolazak može da predstavlja neki problem i da li se protiv njega vodi neki istražni postupak, Dačić je ponovio:
„Mislim da nema potrebe da dolazi“.
Dačić je dodao da su dvije strane uradile dosta koraka u normalizaciji odnosa, na način koji je bio međusobno dogovoren, ali da ovo nije bilo dogovoreno.
„Ovo je jednostrana organizacija od strane NVO, a tako ozbiljna pitanja se ne mogu sprovoditi bez državnih organa“, zaključio je srpski ministar.
Agencije