Дачић: Ова Хрватска је највећа срамота ЕУ

 

765-430-5f99510c3b3409f506c0d387999cdce4

БЕОГРАД │ Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да Хрватска наставља с провокацијама, пријетњама и нескривеном мржњом коју шеф хрватске дипломатије Миро Ковач испољава према српском премијеру Александру Вучићу и Србији.

„Хрватској и Ковачу очигледно смета када Србија и њен премијер јасно кажу да неће дозволити поновни геноцид и етничко чишћење нашег народа, да нећемо дозволити рехабилитацију фашистичке усташке НДХ и ослобађање злочинаца из последњег рата. Врхунац цинизма и безобразлука Ковача је и у томе да тражи извињење од Србије. Они који су клали и убијали Србе у концентрационим логорима траже извињење од својих жртава“, навео је Дачић у саопштењу.

Он је додао да „Хрватска која је рехабилитовала готово све усташке злочинце, која Анти Павелићу није ни судила и који је умро у шпанији као слободан човек, нема морално право да прети и условљава Србију“.

„То што је оваква Хрватска, која рехабилитује фашизам, чланица Европске уније, не даје јој никакво право да Србију вређа и да јој прети“, наглашава Дачић.

„Вучић је добио признање свих водећих земаља света за политику коју води, политику мира и стабилности, која никога не напада, али неће дозволити поновни геноцид и етничко чишћење нашег народа. Време је да и ЕУ прекине своје ћутање и изјасни се докле ће толерисати рехабилитацију фашистичке усташке НДХ и претње Србији које долазе из Хрватске. Оваква Хрватска је данас највећа срамота ЕУ“, закључио је шеф српске дипломатије.

Министар спољних послова Хрватске Миро Ковач изјавио је раније данас да иступ српског премијера Александра Вучића, којим је Хрватску оптужио за обнову усташке идеологије и поручио да Београд никада више неће допустити нову „Олују“, представља наставак политике „велике Србије из 90-их година“ у којој је, како је рекао, Вучић и лично учествовао.

Агенције