Дачић: Разграничењем на српско и албанско на КиМ могуће трајно компромисно рјешење

БЕОГРАД │ Министар спољних послова Ивица Дачић оцијенио је да је разграничење на оно „што је српско и што је албанско“, „једно могуће трајно компромисно рјешење“ у предстојећем дијалогу о Косову и Метохији.

Ивица Дачић је у ауторском тексту за Блиц од понедјељка најавио да ће са предсједником Србије Александром Вучићем, који је и покренуо питање унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, провјерити могућност разграничења на том простору.

„У договору Срба и Албанаца то је једно могуће трајно компромисно рјешење, уз посебан статус за наше цркве и манастире и уз Заједницу српских општина на југу Косова. Ако се испостави да је то немогуће, или да је неприхватљиво, нећу бити несрећан него ћу пробати да дам допринос у проналажењу трајног и реалног рјешења„, рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, дијалог о Косову и Метохији даје одговор на питање „колико смо зрели“.

„Косово јесте наша вриједност али само у оној мјери у којој се и сами према њему тако понашамо. Ми смо ти који му одређујемо вриједност и важност уз само један услов, услов свих услова наше будућности. Она не смије да буде крвава и то мора да буде наша црвена линија„, навео је Дачић.

Извор: Блиц, Агенције