Dačić: Razgraničenjem na srpsko i albansko na KiM moguće trajno kompromisno rješenje

BEOGRAD │ Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je razgraničenje na ono „što je srpsko i što je albansko“, „jedno moguće trajno kompromisno rješenje“ u predstojećem dijalogu o Kosovu i Metohiji.

Ivica Dačić je u autorskom tekstu za Blic od ponedjeljka najavio da će sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je i pokrenuo pitanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, provjeriti mogućnost razgraničenja na tom prostoru.

„U dogovoru Srba i Albanaca to je jedno moguće trajno kompromisno rješenje, uz poseban status za naše crkve i manastire i uz Zajednicu srpskih opština na jugu Kosova. Ako se ispostavi da je to nemoguće, ili da je neprihvatljivo, neću biti nesrećan nego ću probati da dam doprinos u pronalaženju trajnog i realnog rješenja„, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, dijalog o Kosovu i Metohiji daje odgovor na pitanje „koliko smo zreli“.

„Kosovo jeste naša vrijednost ali samo u onoj mjeri u kojoj se i sami prema njemu tako ponašamo. Mi smo ti koji mu određujemo vrijednost i važnost uz samo jedan uslov, uslov svih uslova naše budućnosti. Ona ne smije da bude krvava i to mora da bude naša crvena linija„, naveo je Dačić.

Izvor: Blic, Agencije