Дачић: Србија неће признати КиМ због уласка у ЕУ

Пуноправно чланство у ЕУ представља апсолутни спољнополитички приоритет Србије, али Србија неће признати независност Косова због уласка ЕУ, поручио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић у Буенос Аиресу.

Ивица Дачић је нагласио да је за Србију од посебног значаја подршка коју јој Аргентина пружа у њеним настојањима да очува суверенитет и територијални интегритет.

„Ми хоћемо договор, хоћемо праведно и трајно рјешење, али једностране акте да морамо да признамо – то никад, па ни по цијену да не уђемо у Европску унију. Пријатељима који нам помажу у свему томе у смислу политичке подршке за те наше ставове ми дугујемо велику захвалност и ја ту убрајам у Аргентину, као један од најзначајнијих партнера (Србије)“, рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, односи и сарадња између Србије и Аргентине очувани су и у тешком периоду кроз који је прошла Србија, а од посебног значаја за Србију је подршка коју јој Аргентина пружа у њеним настојањима да очува суверенитет и територијални интегритет.

„Република Аргентина један је од наших најзначајнијих партнера не само у Латинској Америци, него у свету“, рекао је Дачић у високо реномираном Аргентинском савету за међунардоне односе ЦАРИ гдје му је уручена диплома почасног члана ЦАРИ и где се уписао у Књигу званичних гостију.

Према његовим ријечима, пријатељство две земље, међусобно разумијевање и заједничко опредјељење за очување темељних принципа међународних односа представљају чврсту базу за даље интензивирање политичког дијалога на свим нивоима, као и за развој економске и трговинске сарадње, као и сарадње на културном, научном и сваком другом плану.

Дачић је у говору на тему „Спољна политика Србије и актуелни изазови“, нагласио да Србија жели да јача односе са свим државама Латинске Америке које су њени традиционални партнери и с којима има чврсте историјске везе.

„Земље Латинске Америке и Кариба су наши пријатељи“, рекао је Дачић и додао да Србија цени доследност тих земаља у поштовању међународног права, укључујући принцип територијалног интегритета и суверенитета.

Говорећи о спољној политици Србије и њеним приоритетима, Дачић је нагласио да је пуноправно чланство у ЕУ апсолутни спољнополитички приоритет Србије, те је поручио да је место целог региона у ЕУ и да без инкорпорирања Балкана заједнички економски и политички простор на европском континенту неће бити потпун.

„Приступ ЕУ по којем се вредновање напретка сваког кандидата врши на основу индивидуалних заслуга је добар, и напредак у преговарачком процесу треба управо да одговора напорима и резултатима које постижемо у реформском процесу. Међутим, у случају Србије, везивање напретка у преговарачком процесу за резултате у дијалогу Београда и Приштине, чиме је у наш европски процес уведен и трећи актер, представља озбиљно оптерећење за Србију“, нагласио је Дачић.

Додао је да је национални приоритет Србије постизање политичког решења за питање Косова и Метохије и подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић покренуо иницијативу којом је отворен унутрашњи дијалог о Косову и Метохије, ради обезбјеђења заједничког и трајног орживог договора по том питању.

Танјуг