Дачић „запрепашћен лицемерјем и безобразлуком“ Загреба

БЕОГРАД │ Министар спољних послова Ивица Дачић, коментаришући ноту коју је Хрватска упутила Србији због његових изјава у УН о Јасеновцу, рекао је да је запрепашћен таквим „лицемерјем и безобразлуком“.

Дачић је за Танјуг рекао да је изложбу о Јасеновцу која је постављена у УН требало да организује Хрватска, а не Србија, те да он у свом говору није изнио лажне чињенице и податке.

– Шта је у томе лажно? Ја сам рекао да је то једини логор у Европи који није био под Хитлеровом  Њемачком, него под усташама, друго да су тамо људи убијани на најсвирепији начин – рекао је Дачић.

Додао је да је систем убијања у концентрационим логорима под контролом Нијемаца био другачији – путем гасних комора, док је у Јасеновцу постојало такмичење чувара ко ће колико заклати Срба, Јевреја и Рома. Каже да је из хрватских извора познато да је током једне ноћи „побједник“ заклао 1.360 Срба и то специјално израђеним оруђем за то – „србосјеком“, ножем за клање Срба.

– Пошто су они послали телефаксом ту ноту, ја ћу им послати препорученом поштом имена и презимена 20.000 дјеце убијених у Јасеновцу и другим концентрационим логорима. Барем би требало да ћуте из почасти и сјећања на те жртве – истакао је Дачић.

„Врхунац лицемерја“

Навео је да је хрватског премијера Андреја Пленковића поменуо зато што је он обишао Јад Вашем у Јерусалиму и рекао да је запрепашћен ужасима Холокауста.

Додао је да је и том приликом хрватски премијер споменуо само Јевреје.

– Али, подсјетићу да су у Јасеновцу, осим Јевреја прије свега страдали Срби зато што су били Срби, зато што је званична политика усташког режима била трећину Срба побити, трећину покрстити, а трећину протјерати и то је радио и говорио Миле Будак. Колико градова данас у Хрватској има улицу која се по њему зове? – упитао је шеф српске дипломатије.

Дачић је додао да је немогуће да се деси да испред Маутхаузена или Дахау стоји „хајл Хитлер“ или „зиг хајл“, као што је испред логора у Јасеновцу стајала табла са натписом „За дом спремни“.

Он је истакао да изложба о Јасеновцу у УН није уперена против Хрватске, већ против злочинаца и оних који правдају злочине, оправдавају их, умањују, релативизују.

– Ако не желимо да никада више не буде оваквих злочина, онда треба сви заједно да учествујемо у обиљежавању оваквих злочина и зато сам запрепашћен због овакве протестне ноте – рекао је Дачић.

– Просто не могу да вјерујем да се неко још љути и да ми треба да се извињавамо што смо организовали изложбу о томе како су нас клали и убијали. То је стварно врхунац лицемерја и безобразлука – истакао је Дачић.

„Нисам говорио о актуелној Хрватској, већ о НДХ“

Додао је да, ако то подразумева нарушавање односа Србије и Хрватске, да је спреман да поднесе све консеквенце, али да сматра да је историјски важно за српски народ да се истина о Јасеновцу чула у УН.

Он је навео да није говорио о актуелној Хрватској, већ о НДХ која је била „велика Хрватска, до Земуна, Новог Сада и Шапца“ и запитао „када је то велика Србија уопште постојала“.

– Они и дан данас у сваком говору говоре о великосрпској агресији, а то је била великохрватска агресија која је обухватала и Босну и Херцеговину и дио Србије. Тамо је живјела трећина православног становништва – 1,9 милиона – рекао је Дачић.

Навео је да ниједном није споменуо колико је било жртава, јер га бројеви жртава уопште не интересују.

Дачић сматра да, као што Србија уважава хрватске и било чије жртве у сваком рату, тако би свако требало да се поклони сјенима оних који су страдали од усташког ножа.

– Не знам зашто су се они препознали? Ја сам рекао да то није уперено ни против кога, осим против злочинаца или оних који оправдавају те злочине“ – закључио је Дачић.

Извор: Танјуг