Дан без аутомобила: Одржана дјечија бициклијада и ролеријада

ТРЕБИЊЕ I Центар за одрживи развој и екологију организовао је данас бициклијаду и ролеријаду за најмлађе Требињце, чиме се Требиње ове године прикључило обиљежавању међународне манифестације „Дан без аутомобила“.

Вожња бициклима и ролерима за дјецу приређена је у Његошевој улици – од Дучићевог споменика до кружног тока испред ватрогасног дома.

Извршни директор Центра за одрживи развој и екологију, Александар Вукановић рекао је да је циљ манифестације подизање свијести о потреби смањења саобраћаја и загађења ваздуха, те промоције здравих транспортних навика.

Већ шесту годину промовишемо здрав начин живота, да се пјешаци што више крећу и возе бицикла, да што мање користе аутомобиле. Желимо да постакнемо бициклизам као спорт, као најздравији вид и начин кретања људи, посебно дјеце“, навео је Вукановић.

У обиљежавању ове међународне манифестације „Дан без аутомобила“ придружила се и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Милија Радовић, директор ове агенције каже да све земље Европе обиљежавају овај дан, у оквиру „Европске седмице мобилности“.

„Поред Требиња, и у другим градовима РС желимо да симболично покажемо како је град много љепши кад нема аутомобила, да апелујемо на наше грађане, посебно на најмлађе да чувају животну околину и да буду безбједни у саобраћају. На нама одраслима је да дјеци обезбиједимо бициклистичке стазе, тротоаре и друге површине за кретање пјешака“, истакао је Радовић.

Организацију ове бициклијаде и ролеријаде за најмлађе Требињце подржали су Полицијска управа Требиње, Град Требиње и Ауто-мото савез РС из Требиња.

„Искуснији“ бициклисти ће у недјељу , 24. септембра од 16 часова возити трку на релацији од Каменог моста до Мале бране.

Д.М.