Данас црквена Нова година

У старокалендарским православним црквама, каква је Српска православна црква /СПЦ/, данас почиње Нова литургијска година.

У храмовима се моли Господу да благослови „вијенац године“ – да сачува православље у миру, да ток године протекне добро, да градове Бог сачува неповријеђене, да христољубивог владара земље заштити и дарује му побједу над противницима.

Такође се моли за побједу над кривовјерством, за плодове земаљске, здрав ваздух, кишу са небеса, за избављење од свих невоља.

Током историје хришћанства није било јединствености у томе од када треба рачунати почетак године. Некада је то био март, а потом Васкрс.

Свети Амвросије Медиолански каже да годину треба почети у септембру, у славу Светог цара Константина, рођеног у Нишу.

У Византији је још дуго било двоумљења. Први и Шести васељенски сабори сматрају да је добро да се почетак године слави у септембру, налазећи за то библијско оправдање. Јер, око празника јеврејске Нове године, Исус Христос, ушавши у синагогу, огласио је годину милости Господње.

До времена цара Душана код нас је било докумената, у којима година почиње у марту.

Од 1989. године овај дан се, на приједлог васељенског патријарха, обиљежава као дан Твари Божије, односно свега од Бога створеног.

Овај празник, прије свега, подсјећа људе на бригу о животној средини и природи уопште која је немарним, неодговорним и крајње нехришћанским дјеловањем човјековим болно рањена и насилнички угрожена.

СРНА