Danas je Nikoljdan

Sveti-Nikola

On je jedan od svetaca koji je uspio da ujedini Istok i Zapad, jer se na njegov dan širom svijeta organizuju razne proslave u njegovu čast. Kod Pravoslavnih Srba ovo je najčešća slava, i dok polovina slavi, druga polovina ide na slavu.
Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, djece i studenata širom hrišćanskog sveta, a većini Srba je baš ovaj svetitelj krsna slava. Na ovaj dan, 19.decembar, svi mornari širom svijeta bacaju sidra na jedan dan i odaju počast ovom svetitelju.
Veoma je poštovan u cijelom Pravoslavnom svijetu, ali čini se da je kod Srba njegov kult najviše razvijen, jer mu je posvećen veliki broj crkava i veliki broj ljudi ga slavi.
Kakav je bio ovaj svetitelj koji je živeo u 4.vijeku najbolje govori tropar otpjevan u njegovo ime koji kaže da je Sveti Nikola bio “Pravilo vere i obrazac krotosti”.
Stekao je veliku ugled za života, jer je po smrti svojih roditelja prodao svoje imanje i podijelio sirotinji. Poznat je kao čovek koji nije trpio kompromise kada su dogmati u pitanju, pa je tako na Vaseljenskom saboru udario šamarom jeretika Arija jer više nije mogao da sluša njegovo hulu.


Vrlo mlad je postao sveštenik, a zatim i episkop svog rodnog grada. Bio je potpuno posvećen svešteničkom životu i milosrđu i neumorno je radio na širenju i utvrđivanju Hristove vjere.
Mnogo je putovao i najveći broj njegovih čuda, koje je činio za ovozemaljskog života, vezana su za putovanja, naročito za spašavanje moreplovaca iz oluja i magle.
Sahranjen je u sabornoj crkvi u Miru, a kada su Turci u 11. vijeku osvojili taj grad, Hrišćani su mošti Svetog Nikole 1096. godine prebacili u Bari, gdje se nalaze i danas. Nikoljdan je, uz Jovanjdan i Đurđevdan, najčešća slava kod Srba.
Ovom prazniku posebno se raduju djeca, koja uoči Svetog Nikole ostave čizmicu u koju se potajno ostavljaju pokloni. Običaj potajnog ostavljanja poklona vezan je za život Svetog Nikole, jer on dobročinstva i milosrđa nikada nije činio javno.
Sveti Nikola slavi se u vrijeme Božićnog posta, pa vjernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.