Данас: Кина, Русија и Венецуела оспориле резолуцију

Кина, Венецуела и Русија оспориле су британски нацрт резолуције о Сребреници, а нови круг консултација о овом приједлогу биће настављен у понедјељак, 29. јуна, пише лист Данас, позивајући се на неформалне изворе у Њујорку.

УН - Фото: REUTERS

 Према сазнањима листа, у приједлогу текста резолуције Велике Британије, који су иницијално подржале САД и Холандија, након првог круга консултација дошло је до одређених промјена, односно неке формулације су „ублажене“.

Саговорници листа наводе као примјер да се у тексту више не говори о „десетинама хиљада силовања, него о хиљадама силовања“, као и да се мање пута помиње ријеч „геноцид“.

„Нацрт резолуције о Сребреници је у оптицају и чланице Савјета безбједности УН су тек недавно почеле преговоре. Брифинг Савјета безбједности о овом питању заказан је за 7. јул. У овој фази било би прерано предочавати наш став, док је процес преговора у току“, рекли су за лист у Мисији САД при УН, одговарајући на питање да ли је амерички амбасадор у УН Саманта Пауер добила писмо министра спољних послова Србије Ивице Дачића у вези са најављеном резолуцијом у УН о Сребреници и да ли ће бити неке званичне изјаве о овој теми.

Када је ријеч о резолуцији коју је у америчком Конгресу представио републикански конгресмен Кристофер Смит, усвојен је амандман сенатора Џин Шахин који охрабрује даље јачање ангажмана САД на западном Балкану и поздравља сарадњу Србије и БиХ. Амандман, којим је исказана и подршка даљем процесу помирења у региону, прихваћен је без икаквих примједаба.

Извори листа у Њујорку ово тумаче као адекватан начин да се призна допринос Србије помирењу у региону, али и као резултат недавне посјете премијера Србије Александра Вучића САД.

Данас