Данас комеморација у Поточарима

350746_1

СРЕБРЕНИЦА │ У Поточарима се одржава комеморација поводом 20. годишњице злочина у Сребреници.

У Меморијални центар у Поточарима од јутрос је пристигло хиљаде грађана из БиХ, региона и целог света, као и бројне стране делегације и домаћи политичари.

Комеморација је почела око 11 х извођењем химне Босне и Херцеговине, након чега је услиједило обраћање званица.

Комеморацији у Поточарима присуствује и премијер Србије Александар Вучић који је у Поточаре стигао међу првима.

Приликом уласка у салу, мајке страдалих у Сребреници су се руковале и изљубиле са српским премијером, а једна од њих, Хатиџе Мехмедовић, му је на ревер закачила Сребренички цвет. Поручиле су му да смо „сви један народ којем треба мир“.

Истовремено поједини окупљени грађани су му звиждали и добацивали.

Александар Вучић је у Меморијалној сали обишао изложбу „Сребреница-Поточари 1995-2015“, где се, у присуству великог броја медија, уписао у књигу жалости, преноси Тањуг.

Дошли су и бивши амерички председник Бил Клинтон, , бивша државна секретарка САД Медлин Олбрајт, председница Хрватске Колинда Грабар Китановић, члан Председништва БиХ Бакир Изетбегових, главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц, шефица европске дипломатије Федерика Могерини, председник Турске Ахмет Давутоглу, словеначки председник Борут Пахор…

Данас је у Босни и Херцеговини проглашен Дан жалости, а и заставе на згради делегације ЕУ у БиХ постављене су на пола копља.

У 13 сати биће обављена колективна сахрана 136 идентификованих жртава.

Танјуг/Бета