Данас обиљежавање 20 година од егзодуса Срба из Сарајева

БИЈЕЉИНА, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Конференција за новинаре Организационог одбора манифестације којом се у марту у Бијељини обиљежава 20 година од егзодуса 120.000 Срба са подручја Сарајева.

БИЈЕЉИНА, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Конференција за новинаре Организационог одбора манифестације којом се у марту у Бијељини обиљежава 20 година од егзодуса 120.000 Срба са подручја Сарајева.

БИЈЕЉИНА │ У Бијељини ће данас, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, бити обиљежено 20 година од егзодуса Срба са подручја Сарајева.

Овом догађају присуствоваће предсједник Додик, делегација Народне скупштине Српске, те министар рада и борачко–инвалидске заштите Миленко Савановић и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

Обиљежавање ће почети Светом архијерејском литургијом у манастиру Свете Петке, која ће бити служена у 9.30 часова, након чега ће у 12.00 часова бити служен парастос погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату у порти манастира.

Академија поводом 20 година од егзодуса Срба са подручја Сарајева биће одржана у Културном центру „Семберија“ са почетком у 14.00 часова, а предвиђено је обраћање предсједника Републике Српске.

Након академије предвиђено је приказивање документарног филм о сарајевском егзодусу аутора Драгана Елчића под називом „Сарајевски егзодус – три тачке на мир“.

Обиљежавање 20 година од егзодуса Срба са подручја Сарајева организује се на иницијативу Удружења грађана „Пријатељи Илијаша“, које је у манастиру „Свете Петке“ у Бијељини подигло споменик палим саборцима.

Након одбијања више од 30 непријатељских офанзива, не желећи да живе под туђом влашћу, око 150.000 сарајевских Срба након потписивања Дејтонског споразума напустило је своје одбрањене домове и имања.

Егзодус је започео у децембру 1995. године, а завршен је почетком марта 1996. године.

Чланови Организационог одбора обиљежавања 20 година од егзодуса најавили су раније да ће овај датум убудуће бити обиљежаван сваке године с циљем да се жртва сарајевских Срба никада не заборави.
БНТВ