Danas se obilježava Međunarodni praznik rada, u BiH 546.779 nezaposlenih osoba

342487_1

SARAJEVO/BANJALUKA | U svijetu se danas obilježava 1. maj – Međunarodni praznik rada kao simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti. Uprkos činjenici da Zakon o praznicima u BiH još uvijek nije usvojen, Prvi maj obilježava se dva dana na cijeloj teritoriji BiH.

U dane praznika neće raditi državni organi, organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska, kao ni u Distriktu Brčko.

Sindikat solidarnosti Tuzlanskog kantona Prvi maj obilježiće mirnim protestima ispred zgrade Sodaso kojim će izraziti nezadovoljstvo činjenicom što ni nova vlast nije doprinijela oporavku preduzeća koja tjeraju u stečaj kao što je slučaj sa tuzlanskom Ditom.

Prema podacima zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini na evidencijama je, zaključno s 31. martom 2015., prijavljeno 546.779 nezaposlenih osoba.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Željka Cvijanović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović čestitali su svim radnicima u Srpskoj Međunarodni praznika rada.

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je građanima povodom Međunarodnog praznika rada da će institucije Srpske nastaviti da budu maksimalno posvećene poštovanju radničkih prava i nastojati da sačuvaju što veći broj radnih mjesta, poboljšaju položaj radnika i stvore uslove za novo zapošljavanje.

„Simbolika proslave 1. maja je da se istakne i podsjeti na prava i zaštitu radnika, socijalnu pravdu, solidarnost i ostale vrijednosti koje karakterišu demokratsko društvo“, naveo je predsjednik Srpske u čestitki.

Prema Zakonu o praznicima, u Republici Srpskoj neradni dani su 1. i 2. maj i tada neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Građani širom Republike Srpske za 1. maj tradicionalno će posjetiti brojna izletišta, a Savez sindikata Republike Srpske organizovaće danas u Banjaluci protestnu šetnju.

Istorija ovog praznika počinje 1886. godine kada je nekoliko desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice, zahtijevajući bolje uslove rada i uvođenje osmočasovnog radnog vremena.

Organizatori protesta zahtjeve su prethodno uputili poslodavcima i vlastima, tražeći da ih ispune do 1. maja 1886. godine. Kao odgovor uslijedila je represija, i u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obje strane. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni su na smrt.

Svake godine se 1. maj obilježava u znak sjećanja na prve žrtve borbe za ostvarenje radničkih prava. Tog dana širom SAD održano je oko 5.000 štrajkova nezadovoljnih radnika uz slogan – tri osmice – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja.

Proslava praznika ustanovljena je tri godine kasnije, a odluku su donijeli predstavnici radnika iz cijelog sveta na Prvom kongresu Druge internacionale u Parizu, proglasivši 1. maj za Međunarodni praznik rada, radničke i sindikalne odgovornosti.

Agencije/Klix