Дани сјећања: У Одбрамбено отаџбинском рату страдало више од 480 српске дјеце

МРАКОВИЦА I У оквиру манифестације Дани сјећања, посвећене страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку, на Мраковици је одржан час историје за средњошколце из Градишке и Приједора.

Час историје је организовао Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, Републичким педагошким заводом и Меморијалним комплексом „Мраковица“.

У посљедњем Одбрамбено отаџбинском рату на простору БиХ страдало је више од 480 српске дјеце, која су углавном била жртве ратног злочина, рекао је историчар у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Драгослав Илић.

У протеклом рату скоро 500 дјеце било је изложено разним облицима тортуре, а исто толико је рањено.

Илић је навео да су то подаци које су данас имали прилику да чују средњошколци, као и да се упознају о судбинама дјеце из Првог и Другог свјетског рата.

Манифестацију Дани сјећања, која ће трајати до 19. априла, организује Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Низом активности у Бањалуци, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Зворнику и Пребиловцима, Центар ће подсјетити на страдање српске дјеце у Првом и Другом свјетском рату и одбрамбено-отаџбинском рату.

РТРС